Askarruttaako työelämä? Tiedätkö mitä kaikkia asioita kannattaa huomioida työhaastattelussa? Entäs mitä kaikkea kannattaa huomioida työkkärin osalta?
Monet aloittavat työskentelyn jo opiskeluaikana. Se onkin hyödyllistä, sillä paitsi rahaa, työstä saa arvokasta kokemusta työelämästä. Oman alan työt kiinnostavat varmasti monia, mutta usein kannattaa olla valmis ottamaan vastaan myös muunlaisia töitä. On syytä kuitenkin muistaa, että opiskelu on opiskelijan tärkein työ.

Mikäli kutsu haastatteluun tulee, kannattaa ottaa selvää yrityksestä ja miettiä valmiiksi muutamia kysymyksiä. Haastattelijan lisäksi myös hakija saa esittää kysymyksiä mahdollisesta tulevasta työpaikasta. Haastattelussa voi olla paikalla useita haastattelijoita ja toisinaan myös muita hakijoita. Se voi tapahtua myös puhelimitse. Kun tulee valituksi työhön, on aika sopia työn ehdoista. Paras tapa on tehdä se kirjallisesti. Työsopimuksessa sovitaan esimerkiksi työtehtävistä, työn kestosta ja työajoista sekä palkanmaksusta.

Työelämän abc - opas pdf.


Haluatko kartuttaa tietouttasi työelämään liittyvistä tärkeistä asioista? Kokeile Työelämäpeliä! Ei ole väliä onko vastaus oikein vai väärin, saat vastattuasi kysymykseen selityksen oikeasta vastauksesta.

Apua työhaastattelu! Työhaastattelu on tilaisuutesi näyttää työnantajalle, että olet paras henkilö tehtävään. Lue vinkit Duunitorista, miten valmistaudut työhaastatteluun hyvissä ajoin.

Videoita

Työkkäri


Työ- ja elinkeinopalvelut eli TE-palvelut (työkkäri arkikielellä) tarjoavat maksutta palveluja työnhakijoille, jotka asuvat Suomessa tai haluavat Suomeen töihin. Työkkärin sivujen kautta pääset helposti ilmoittautumaan työnhakijaksi, katsomaan avoimia työpaikkoja, käyttämään CV-nettiä sekä lukemaan ajankohtaisia uutisia.

Kankaanpään toimiston yhteystiedot:

Osoite: Keskuskatu 42, 38700 Kankaanpää
TE-puhelinpalvelut: ma - pe klo 9 - 16:15
Henkilöasiakkaat puh. 0295 025 500
Työnanatajat puh. 0295 045 010

Kirjaamon sähköposti: kirjaamo.satakunta@te-toimisto.fi
Suorat sähköpostit: etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi

Näin ilmoittaudun työttömäksi työnhakijaksi

1. Mene työkkärin sivuille
2. Mene kohtaan Oma asiointi
3. Kirjaudu palveluun (varmennekortilla, mobiilivarmenteella tai oman pankkisi pankkitunnuksilla)
4. Lue käyttöehdot huolellisesti ja paina sen jälkeen "Hyväksyn käyttöehdot"
5. Mene kohtaan "Ilmoittaudun työnhakijaksi"
6. Seuraa palvelun antamia ohjeita, lue ne huolella
7. Kirjoita vaadittavat tiedot
8. Muista tallentaa ja tarkistaa huolellisesti antamasi tiedot
9. Kun olet kirjoittanut/täydentänyt tarvittavat tiedot, paina "Lähetä"
10. Saat vastaanottoilmoituksen lähettämisen jälkeen, muista lukea se läpi ja tallentaa itsellesi
11. Kirjaudu ulos palvelusta

Haluatko tietää mitä eri työpaikkoja on tarjolla Satakunnassa? Kokeile tätä linkkiä, joka vie sinut työkkärin sivuille. Hakukenttä on vasemmassa reunassa, jos haluat rajata hakuasi tiettyyn ammattiryhmään.

Työhönvalmennus, työnhakuvalmennus tai uravalmennus vaihtoehtona?


Työhönvalmennuksessa työhönvalmentaja toimii henkilökohtaisena apunasi sinulle sopivan työpaikan etsinnässä. Työhönvalmennuksesta sovitaan aina henkilökohtaisesti etkä voi hakea sitä sähköisesti. Jos olet kiinnostunut voit ottaa yhteyttä työkkärin asiantuntijaan. Työvalmentajalta saat tukea, kun etsit työpaikkaa, laadit työpaikkahakemuksen, valmistaudut haastatteluun tai solmit työsuhteen. Lue lisää tästä.

Työnhakuvalmennuksessa opit hakemaan työtä tavoitteellisesti ja itsenäisesti. Valmennuksessa voit oppia arvioimaan omaa osaamistasi ja apua sen muokkaamiseksi työhakemukseksi ja CV:ksi sekä käyttämään sinulle sopivimpia työnhakukanavia. Lue lisää tästä. Löydät sivun oikeasta reunasta (mobiilissa sivun alareunasta) myös alueesi valmennuksien tapahtumakalenterin.

Uravalmennuksessa saat tietoa, neuvontaa, ohjausta ja tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojesi selkiyttämiseen, koulutukseen hakeutumiseen sekä työelämävalmiuksien kehittämiseen. Lue lisää tästä. Löydät sivun oikeasta reunasta (mobiilissa sivun alareunasta) myös alueesi valmennuksien tapahtumakalenterin.Suomessa tietyillä alueilla ja aloilla on nuorisotyöttömyyttä, mutta tähän yritetään saada helpotusta muun muassa nuorisotakuulla. Lue lisää nuorisotakuusta Nuorten elämä -sivustolta.
Muista myös katsastaa avoimia työpaikkoja seuraavista paikoista:

-> yritysten kotisivut
-> lehdistä
-> työpaikkasivustoilta
-> erilaisista CV-pankeista kuten CV-netti, Monster ja Työllisyysportti
-> rekrytointitapahtumista
-> tuttavaverkostosta, aiemmilta työtovereilta sekä sukulaisiltakin kannattaa kysellä
-> suora yhteydenotto yrityksiin on välillä myöskin kannattavaa ja kertoo yritykselle halukkuudestasi

Nuoret töihin! - TE-palvelut


Nuoret töhin! - palvelussa saat alla 30-vuotiaana työttömänä työnhakijana henkilökohtaista tukea työllistymiseen tai yrittäjyyden aloittamiseen. Tavoitteena on löytää sinulle uusia välineitä työpaikan etsintään.

Satakunnan TE-toimisto toteuttaa palvelun yhdessä palveluntuottajuen kanssa. Palvelu täyttää aktiivimallin vaatimukset.

Satakunnassa palveluntuottajina ovat Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, Valmennuskeskus Public Oy ja Tamora Oy.

Tutustu palveluntuottajiin, valitse itsellesi sopivin ja ilmoittaudu mukaan. Palveluun osallistuminen edellyttää asiakkuutta TE-toimistossa ja on ilmoittautumisen jälkeen sitova.

Länsirannikon Koulutus Oy WinNova
Valmennuskeskus Public Oy
Tamora Oy