CV = Curriculum Vitae eli ansioluettelo

CV:n tekoon ei sinänsä ole mitään yhtä oikeaa tapaa tai kaavaa, vaan sisältö riippuu alasta, haettavasta työtehtävästä ja omista vahvuuksistasi. Hyvä CV räätälöityy aina haettavan paikan ja omien vahvuuksiesi mukaan!
On toki hyvä muistaa ettei kannata ottaa liikaa vapauksia ulkoasun ja kirjoitustyylin suhteen sekä pysyttele faktoissa. CV on sinun amattillinen esittelysi! Työhakemuksessa ja työhaastattelussa pääset tuomaan enemmän omaa persoonaasi esiin.

Millainen on hyvä työhakemus, jonka avulla erotun jopa sadoista työhakemuksista? Lue alla olevat kuusi vinkkiä, joiden avulla saat aikaan hyvän työhakemuksen. Käy katsomassa myös CV - malli.

1. Ole ytimekäs mutta persoonallinen

Hyvä työhakemus on max yhden A4:n pituinen. Keskity olennaiseen ja ilmaise asiat mahdollisimman tiiviisti. Kaikkea ei silti kannata kertoa lyhimmällä mahdollisella tavalla, silloin et jää niin helposti työnantajan mieleen. Laita työhakemukseesi jokin pieni ja kiinnostava yksityiskohta, jonka ansiosta erotut muista. Kerro esimerkiksi lyhyt ja hauska, työhön jollakin tapaa liittyvä tarina lapsuudestasi. Ota työhakemusta kirjoittaessasi huomioon työpaikka, johon haet. Mitä virallisempi työ, sitä virallisempi hakemus, ja toisinpäin.

2. Panosta aloitukseenEnsivaikutelma on tärkeä – myös kirjoitetussa tekstissä. Kiinnitä huomiota siihen, että hakemuksesi aloitus on mielenkiintoinen. Yleinen, mutta ei kovin kiinnostava aloitus on esimerkiksi: ”Olen 23-vuotias kauppatieteiden kandi.” Tylsän ja tavanomaisen aloituksen sijaan kannattaa perustella persoonallisesti heti ensimmäisessä lauseessa, miksi hakee paikkaa. Seuraavaksi kannattaa kertoa, miksi olisit oivallinen valinta kyseiseen tehtävään.

3. Perustele sopivuutesi tehtävään

Työhakemuksessa tulisi olla otsikko, josta selviää, mitä tehtävää haet. Itse hakemuksessa tulee kertoa, miksi sopisit tehtävään ja miksi olet kiinnostunut työstä. Ole yksityiskohtainen ja esitä konkreettisia esimerkkejä. Joka toinen hakija kirjoittaa olevansa vastuuntuntoinen ja sosiaalinen. Perustele siis väitteesi! Kannattaa myös lukea tarkkaan, mitä ominaisuuksia työpaikkailmoituksessa toivotaan. Kun toistat näitä sanoja hakemuksessasi ja perustelet kyseiset ominaisuudet esimerkein, hakemuksestasi tulee erottuva.

4. Kerro työkokemuksestasi


Hyvä työhakemus sisältää lyhyen kuvauksen viimeisimmästä työpaikastasi. Mitkä olivat tehtäväsi, vastuualueesi ja saavutuksesi? Kerro myös, mitkä ovat olleet haasteellisimpia ja mielenkiintoisimpia työtehtäviäsi. Mainitse viimeisimmän työsuhteesi kesto. Kirjoita lisäksi lyhyesti muusta oleellisesta työkokemuksestasi, osaamisestasi, opiskeluista ja taidoista, joita voit hyödyntää haettavassa tehtävässä.

5. Muista perustiedot

Työhakemuksen tulee sisältää myös joitakin perustietoja. Kerro, milloin voit aloittaa ja ilmoita palkkatoiveesi, jos sitä on pyydetty. Jos sinulla on suosittelijoita, lisää heidän yhteystietonsa ja tittelinsä hakemukseen. Yksi tai kaksi suosittelijaa on hyvä määrä, ja heidän tulisi liittyä luontevasti hakemaasi paikkaan. Muista liittää CV hakemukseen, ja laita hakemuksen loppuun vielä kontaktitietosi.

6. Tarkasta lopuksi hakemuksesi


Anna jonkun toisen lukea työhakemus ennen sen lähettämistä. Näin kirjoitusvirheet poistuvat, ja voit saada muutaman hyvän parannusehdotuksen. Jos lähetät hakemuksen sähköpostilla, lähetä se ensin itsellesi. Siten näet, onko hakemus kunnossa ja ovatko liitteet ja muut tarvittavat tiedot viestissä niin kuin niiden tulee olla.
Ansioluettelo.net sivulta löydät hyvän perusmallin CV:n ja työhakemuksen rakentamiseen.


CV-netti??


TE-palveluiden sivuilla toimii CV-netti jossa voit tehdä ansioluettelosi nettiin. Siellä se on helposti ja kätevästi kaikkien työnantajien nähtävillä. Sinun ei tarvitse olla työtön tai edes työkkärin asiakas, jotta voit laittaa CV:si nettiin! Voit olla työpaikan vaihtaja, opiskelija, työtön tai vaikka vasta työelämään tullut.

Käytä aikaa ja suunnittelua sen tekemiseen, jos sinulla on jo hyvä valmis CV sinun tarvitsee vain liittää tiedot CV-nettiin ja kirjoittaa itsestäsi avoin kuvaus. Helppoa ja kätevää! Olet näin ollen työnantajille löydettävissä 24 tuntia vuorokaudessa! Toisinsanoen CV-netti hakee sinulle koko ajan töitä! Ilmoituksia työtarjouksista voit saada jopa saman päivän aikana ilmoituksen jättämisestä!

Klikkaa yllä olevaa linkkiä työkkärin CV-netti sivuille löytääksesi ohjevideon ja käyttääksesi palvelua. Muista että tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tunnistautumiseen! Tunnistautuminen on tietosuojan takia.

Muita samalla periaatteella toimivia sivustoja on mm. Monster.fi