Työttömyysturva

Työttömäksi ilmoittautumisen jälkeen voit saada Kelasta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, jos et kuulu työpaikkakassaan tai työssäoloehtosi ei täyty. Nämä kuuluvat työttömyysetuihisi. Työttömyysturvaa voit hakea Kelan Työttömyysetuutta Kelasta? -sivuilta.

Jos olet ensin töissä ja täytät työssäoloehdon, voit saada Kelasta peruspäivärahaa. Vuonna 2017 se on 32,40 € päivässä ja sitä maksetaan vain arkipäivinä eli viideltä päivältä viikossa. Peruspäivärahaa maksetaan korkeintaan 400 päivän ajan. Jos et onnistu siinä ajassa löytämään uutta työtä, voit hakea työmarkkinatukea. Sille ei ole olemassa aikarajaa, mutta muut tulot pienentävät tukea. Vuonna 2017 myös työmarkkinatuki on 32,40 € päivässä ja sitäkin maksetaan vain arkipäiviltä.

Jos kuulut ammattiliittoon, voit saada työttömyyskorvausta ammattiliitosta. Työttömyyskassan maksama tuki on nimeltään ansiosidonnainen päiväraha. Se on yleensä korkeampi kuin Kelan maksama työttömyystuki, koska se laksetaan aikaisempien tulojen perusteella.

Jos olet työtön, voit kuitenkin tehdä työkeikkoja ja tienata 300 € euroa kuukaudessa ilman, että työttömyysetuuttasi leikataan. Mutta jos tienaat yli 300 € kuukaudessa, työttömyyskorvauksesi pienenee ja myös muut sosiaalietuudet saattavat pienentyä.

Lue lisää Kelan sivuilta.