Valtiolle tulojaVerohallinto on valtakunnallinen viranomainen ja se toteuttaa verotuksen oikean määräisenä ja oikeaan aikaan yhteiskunnan toimintojen rahoittamiseksi. Tällaisia toimintoja ovat mm. koulut, kirjastot ja katujen kunnossapito.


VerokorttiVerohallinto lähettää kaikille yli 15-vuotiaille esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuussa. Jos lisättävää tai korjattavaa ei ole, ilmoitusta ei tarvitse paluttaa. Palautuspäivä on merkitty ilmituksen etusivulle. Veroilmoituksesta näet esim. sinulle arvioidun veroprosentin, tulorajan ja tuletko saamaan veronpalutuksia vai joudutko mahdollisesti maksamaan jäännösveroa.

Saat uuden esitäytetyn verokortin joka kevät Verohallinnolta. Muista aina tarkistaa verokorttisi tiedot! Tarvitset verokortin lyhyttäkin kesätyötä tai palkallista harjoittelua varten. Vie verokorttisi työnantajalle työsopimuksen teon yhteydessä. Jos et anna verokorttia, palkastasi otetaan 60% veroa... Joten älä unohda sitä!

Voit tarvita uuden verokortin keväällä tulleen tilalle, jos

-> tulorajaa pitää muuttaa
-> veroprosenttiäsi tarvitsee pienentää tai
-> olet hukannut verokorttisi

Muista! Veroprosentin korottamiseen et välttämättä tarvitse uutta verokorttia. Voit itse ilmoittaa työnantajalle suuremman veroprosentin.

Tulosta uusi verokortti kätevästi verkosta. Kirjaudu palveluun omilla verkkopankkitunnuksilla. Ilman niitä tai kyseessä on ensimmäinen verokorttisi, et voi tilata verokorttia verkosta. Vanhemmat voivat tilatat alaikäiselle lapselleen verokortin puhelimitse puh. 029 497 0000.

Lue lisää verokortista verkossa.

Voit laskea oman veroprosenttisi kätevästi veroprosenttilaskurilla.
Veronpalautukset ja jäännösveroVerohallinto maksaa ennakonpalautuksia sekä muita veronpalautuksia. Vuosittaisia tulojaan ei voi tietää etukäteen täysin tarkkaan. Kun maksat veroja, veroprosenttisi saattaa olla liian iso eli maksat liikaa veroa. Tässä tapauksessa Verohallinto palauttaa ylimääräisen summan veronpalautuksena joulukuun alussa tai marraskuun lopussa. Tänä vuonna se maksetaan 5.12. Maksettu veromäärä katsotaan aina edellisen vuoden mukaan.

Veronpalautus maksetaan pankkitilille, jos olet ilmoittanut tilinumerosi Verohallintoon. Jos tilinumero ei ole Verohallinnon tiedoissa, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena Osuuspankin välityksellä. Saat siis hakea palautuksesi Osuuspankin konttorista. Pankkitilille maksettu veronpalautus on käytössäsi noin viikkoa aikaisemmin kuin maksuosoituksena maksettu veronpalautus. Joten muista ilmoittaa tilinumerosi, saat rahat nopeammin! Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa jo 6.8.2019. Lue lisää täältä.

Jäännösvero eli mätkyt ovat veronpalautuksen vastakohta. Jos veroprosenttisi on ollut edellisenä vuonna liian pieni eli et ole maksanut tarpeeksi veroja tulotasoosi nähden. Tällöin joudut maksamaan veromäärän jälkikäteen jäännösverona. Jäännösveroa kutsutaan yleisesti mätkyiksi. Jos jäännösveron määrä on 170€ tai enemmän, summa jaetaan kahteen maksuerään. Alle 170€ mätkyt on maksettava kerralla. Alle 10€ mätkyjä ei peritä. Saat jäännösveron tilisiirtolomakkeet jo keväällä esitäytetyn veroilmoituksen mukana. Älä hukkaa, vaan pidä hyvässä tallessa maksamista varten!

Lue lisää jäännösverosta.