Haluatko vaikuttaa yhteiskuntaan ja suuntaan johon se on menossa, mutta et ole varma mitä kaikkia vaikuttamismahdollisuuksia sinulla on?
Huomaamatta, päivittäin jokainen vaikuttaa asioihin. Teot voivat olla pieniä, kuten yksittäisen kuluttajavalinnan tekeminen, tai sitten sellaisia, joilla on suurempi näkyvyys ja vaikuttavuus. Tällainen voi olla esimerkiksi kansalaisaloitteen laatiminen. Vaikuttaa voi monin eri tavoin. Lisätietoja kansalaisaloitteen tekemisestä tai siihen osallistumisesta löydät Kansalaisaloite.fi-palvelusta.

Kansalaisvaikuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jolla kansalaiset pyrkivät muuttamaan tai säilyttämään yhteiskunnassa vallalla olevia asioita. Yksi tehokas keino on äänestäminen. Se ei kuitenkaan ole ainoa keino, jolla asioihin voi yrittää vaikuttaa. Osallistumalla julkiseen keskusteluun, oman blogin perustaminen tai ryhmäksi järjestäytyminen ovat hyviä esimerkkejä miten tuoda näkemyksiään julki.

Perustuslaki turvaa suomalaiselle oikeuden tehdä aloitteen lain säätämiseksi. Tätä varten on kerättävä 50 000 allekirjoitusta aloitteen taakse kuuden kuukauden kuluessa.

Vaikuttamisen ei aina tarvitse olla julkista. Päätös ostaa perunoita tietyn kauppaketjun myymälästä on jo vaikuttamista, vaikka sitä ei ajattelisikaan sellaisena. Arjen valinnat ovat kuitenkin omaan elämänpiiriin keskittyvää poliittista toimintaa. Valitsenko auton vai pyörän? Ostanko paidan myymälästä vai nettikaupasta? Etsinkö itselleni uusia farkkuja käytettynä vai uutena? Jokainen pieni arjen päätös vaikuttaa osaltaan asioihin.

Nuorena voit harjoitella asioihin vaikuttamista vaikkapa oppilaskunnassa. Siellä tehtävät päätökset vaativat vastuullista harkintaa ja niillä voi olla vaikutusta koko oppilaitoksen ilmapiiriin. Asioihin voi vaikuttaa myös liittymällä järjestöihin tai yhdistyksiin, jotka ajavat itselle tärkeitä asioita. Sellaisia voivat olla lasten ja nuorten asiat, eläinten oikeudet tai vaikkapa omaan harrastukseen tai ammattiin liittyvä järjestö. Monet kuuluvat esim. ammattinsa kautta ammattiyhdistykseen.

Suomen Nuorisovaltuustojen liitto Nuva ry tukee ja neuvoo nuorten vaikuttajaryhmiä ja edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia. Nuorisovaltuustoja on useilla paikkakunnilla ja ne työskentelevät nuorten asioiden parantamiseksi ja epäkohtien korjaamiseksi oman kunnan alueella. Kunnalliseen päätöksentekoon voi vaikuttaa myös verkossa toimivan nuorten Aloitekanavan kautta. Siellä voi helposti esittää omia ideoitaan, kommentoida muiden aloitteita tai ottaa kantaa kuntapäättäjien nuorille esittämiin kysymyksiin.

Muista ettet aliarvioi oman esimerkin tuomaa vaikutusta. Annanko omalla käyttäytymiselläni hyvää vai huonoa esimerkkiä? Mitä tapahtuisi, jos kaikki käyttäytyisivät samalla tavalla kuin minä?

Kiinnostaako nuorisovaltuustotoiminta? Lue lisää Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton sivuilta. Käy tutustumassa myös Nuva ry:n monimediajulkaisuun Vaikute.net-palveluun