Kalasteluviesteissä (”phishing”) sinulta udellaan verkkopankkitunnuksiasi tai maksukorttitietojasi sähköpostilla ja väärennetyillä verkkosivuilla. Onnistuessaan huijarit yrittävät tyhjentää tilisi tai tehdä ostoksia verkossa sinun rahoillasi. Kalasteluviestit ovat hyvin erilaisia ja ne muuttuvat jatkuvasti.

Tyypillisimmät tunnusmerkit:

-> Saat sähköpostiviestin, jota et ole odottanut
-> Et tunnista viestin lähettäjää tai lähettäjän sähköpostiosoitetta
-> Lähettäjä saattaa vaikuttaa luotettavalta taholta, kuten pankki tai luottokorttiyhtiö
-> Viestiä ei välttämättä ole osoitettu sinulle henkilökohtaisesti
-> Viesti on kirjoitettu huonolla suomen kielellä tai englanniksi
-> Viestissä esimerkiksi varoitetaan turvallisuusuhasta tai kerrotaan teknisestä viasta, joka edellyttää kiireellisiä toimenpiteitä
-> Viestissä voidaan luvata rahaa tai uhata sulkea tilisi
-> Viestissä oleva linkki tai verkko-osoite ohjaa sivulle, jossa sinulta kysytään luottamuksellisia tietoja

Vain rikolliset kysyvät pankkitunnuksiasi tai korttiesi tietoja sähköpostitse!



Tunnuslukua ei tarvita kortin sulkemiseen. Pankkisi tai viranomaiset eivät koskaan yhteydenotoissaan tiedustele korttinumeroasi tai tunnuslukuasi sähköpostitse tai puhelimitse.

Jos olet antanut verkkopankkitunnuksesi tai korttisi tiedot, sulje kortti/tunnukset ja ota yhteyttä pankkiisi.




Arpajaisvoitot



Internetiä selatessasi saatat törmätä ilmoituksiin, jotka kertovat sinun voittaneen esimerkiksi risteilyn tai suuren summan rahaa. Tällaisissa ilmoituksissa pyydetään korttinumeroa esimerkiksi iän tarkistukseen tai sitä varten, että kortillesi voidaan lähettää voittamasi summa.

Näihin pätee nyrkkisääntö: jos et ole osallistunut mihinkään arvontaan, on hyvin epätodennäköistä, että olisit oikeasti voittanut.


Houkuttelevat tarjoukset



Verkossa voit myös törmätä houkutteleviin tarjouksiin, jossa esimerkiksi luvataan sinulle jotain ilmaiseksi tai hyvin halvalla, "ilman mitään sitoumuksia". Älä tartu tarjoukseen ennen kuin ehdit lukea kaikki siihen liittyvät ehdot.

Suhtaudu kriittisesti kaikkiin tarjouksiin ja muuhun informaatioon, mikäli ne kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Kiinnitä huomiota tilauksen ehtoihin – myös siihen pienellä kirjoitettuun tekstiin.


Tunnusluku



Suojaa tunnusluku (PIN) aina maksutilanteessa esimerkiksi kädellä tai lompakolla.

Muista, että tunnusluku on henkilökohtainen. Pidä se vain omana tietonasi äläkä paljasta sitä toiselle henkilölle. Vain rikollinen kysyy tunnuslukuasi! Mikäli mahdollista, opettele tunnusluku ulkoa ja hävitä sen jälkeen vastaanottamasi tunnuslukukirje.

Älä koskaan merkitse tunnuslukua korttiin tai säilytä sitä samassa paikassa kortin kanssa. Älä myöskään säilytä tunnuslukua sellaisessa paikassa, mistä se on helposti yhdistettävissä korttiisi. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi käsilaukku, kännykkä tai auto.

Jos kirjoitat tunnusluvun ylös, kirjoita se sellaiseen muotoon ettei sitä voi tunnistaa kukaan muu kuin sinä, ei edes perheenjäsen. Jos unohdat tunnuslukusi, voit tilata sen uudelleen pankiltasi. Pankkisi voi veloittaa tästä sinulta maksun.

Tunnusluku ei koskaan tulostu liikkeestä saatavalle kuitille. Tunnuslukuun liittyvissä ongelmissa ota yhteys pankkiisi.


Varo!



Kortin käytössä tulee kiinnittää huomiota tarkkaavaisuuteen ja huolellisuuteen niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Paras turva tunnusluvun urkintaa vastaan on suojata kortin tunnusluku aina sitä syötettäessä. Tämän voi tehdä esimerkiksi peittämällä näppäimistö toisella kädellä.

Jos liikut paikassa, missä taskuvarkauden mahdollisuus on suuri, tarkista säännöllisesti että lompakkosi ja korttisi ovat tallella. Taskuvarkaiden suosimia paikkoja ovat mm. ruuhkaiset liikennevälineet sekä turistinähtävyydet. Näissä paikoissa käsittele lompakkoa ja korttejasi huolellisesti ja huomaamattomasti. Maksaessasi varmista ettei kukaan pääse liian lähelle urkkimaan tunnuslukuasi.

Muista suojata tunnuslukusi myös maksaessasi iltaisin ja öisin ravintolassa ja baaritiskillä sekä esimerkiksi kesän festarialueilla. Vältyt huolilta kun mahdollinen taskuvaras ei näe tunnuslukuasi, on oma etusi kun olet tarkkana.

Erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa silloin, kun tuntematon henkilö tarjoaa pyytämättä apuaan esimerkiksi ulkomaisen automaatin käyttöön tai kantamuksien nostamisessa junaan, raitiovaunuun tai metroon. Vaikka apua on mukava saada, on sinun syytä olla valppaana, ettei lompakkosi joudu vääriin käsiin. Älä käytä ns. pimeitä takseja – riski kortin ja tunnusluvun joutumisesta vääriin käsiin on suuri.


Varo internetissä olevia tilausansoja

- eurolla ei saa älypuhelinta



Internetissä voi törmätä uskomattoman hyvältä kuulostaviin tarjouksiin, esimerkiksi älypuhelin yhden euron hintaan. Tällöin kannattaa pitää mielessä vanha totuus – jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta.

Älypuhelinta ei kukaan rehellisellä asialla oleva myy yhden euron hintaan, joten kyse on aina jonkinlaisesta huijauksesta. Jos joku oikeasti haluaisi lahjoittaa älypuhelimen, miksi hän pyytäisi siitä maksuksi yhden euron? Näissä tilausansoiksi kutsutuissa huijauksissa tuo yhden euron maksu pyydetään, jotta huijari saisi uhrin korttitiedot. Korttitiedot syöttämällä asiakas hyväksyy usein ehdot, joissa sitoutuu johonkin kestotilaukseen, esim. kuukausittain veloitettavaan jäsenyyteen.

Jos olet hyväksynyt tällaiset ehdot, olet vastuussa kuukausittaisista veloituksista, ellet peruuta tilausta – mikä on usein näissä tapauksissa tehty hyvin vaikeaksi. Ota tällaisessa tilanteessa yhteyttä korttisi myöntäjään, joka voi estää uudet veloitukset sulkemalla korttisi.

Katso aiheeseen liittyvä video