rahul-chakraborty-460018-unsplash

Netiketti?

Netiketti tarkoittaa hyviä käytöstapoja netissä, netin etikettiä. Kun sadat mijoonat ihmiset käyttävät nettiä samaan aikaan, törmää myös huonoon käytökseen. Meistä jokainen voi tehdä netin käytöstä mukavaa noudattamalla yhteisiä sääntöjä.

Hyvien käytöstapojen ei pitäisi poiketa normaalista kasvokkaisesta kanssakäymisestä, vaikka ympäristönä onkin netti. Ole kohtelias ja ystävällinen lähettäessäsi sähköpostivistejä tai osallistuessasi keskustelupalstalle. Jos innostut kiivaaseen väittelyyn netissä, pitäydy asiassa äläkä sorru arvostelemaan muita keskustelijoita. Maltin säilyttäminen on tärkeää, sillä kerran nettiin kirjoitetut asiat saattavat säilyä siellä ikuisesti.

Netikettiin kuuluvat myös hyvät tavat lainatessa toisen tekstiä, kuvia tai muuta materiaalia. Netissä julkaistut teokset ovat tekijänoikeudellasuojattuja ja niiden käyttämiseen tarvitaan tekijän lupa. Selvitä ennen käyttöä, ovatko materiaalin käyttöoikeudet vapaat vai rajoitetut. Netistä löytyy myös sivustoja joista saa esim. ladattua kuvia ilmaiseksi (unsplash.com).

Keskusteluissa on mukana monen ikäisiä ihmisiä, joiden taustat vaihtelevat. Tämä voi hankaloittaa keskustelua, kun tavat toimia ja puhua voivat poiketa toisistaan suuresti, eikä kasvottomassa keskustelussa ole mahdollista nähdä toisen ilmeitä ja eleitä. Etenkin huumori voi olla vaikea erottaa. Onneksi meillä on apuna monenmoiset emojit ja giffit jotka helpottavat keskustelun luonteen ymmärtämistä.

Omaa osallistumistaan nettikeskusteluissa voi arvioida kolmella helpolla kyssärillä: Onko tekstini totta? Onko tekstini asiallista? Onko tekstini välttämätön? Mikäli vastaus on kyllä, on todennäköistä, että ihmiset ymmärtävät viestin oikein. Jos vastaus on ei, on teksti saattanut lipsahtaa trollauksen eli nettihäirinnän puolelle.

Ole reilusta oma itsesi. Verkossa on monenlaista kulkijaa, eikä kaikki ole sitä miltä näyttää. Omasta iästä tai ulkonäöstä valehtelu ei ole netiketin mukaista eikä kannattavaa. Mieti kuitenkin tarkasti ennen kuin kerrot kenellekkään nettitutullesi henkilökohtaisia tietojasi, kuten nimeäsi, puhelinnumeroasia tai kotiosoitettasi.

Kun toimit netissä fiksusti ja turvallisesti, on ajan viettäminen rentouttavaa ja mukavaa. Käyttäjät nimimerkkien ja sähköpostiosoitteiden takana ovat oikeita ihmisiä, joten kohtaathan heidät sellaisina. Ystävällisyys ja suvaitsevaisuus ovat hyveitä, jotka palkitaan nettiympäristössäkin.

Jos netissä tulee vastaan epäasiallista käytöstä tai jotakin sinua epäilyttävää, keskustele asiasta esim. vanhempasi, opettajan tai nuorisotyöntekijän kanssa. He osaavat kertoa, tuleeko asiaan puuttua. Voit myös ottaa yhteyttä Nettipoliisiin.

Lue lisää Nuortennetistä.

Netin liikakäyttö ja peliriippuvuus

Netissä aika kuluu nopeasti, ja toisinaan siellä vietetty aika pitenee huomaamatta: aiottu pikainen kurkistus muuttuukin monen tunnin roikkumiseksi. Mikäli näin käy usein, netin sulkeminen muodostuu vaikeaksi eikä netistä voi olla päivääkään erossa, voi kyse olla liiallisesta netinkäytöstä.

Liiallisella ja hallitsemattomalla netinkäytöllä on monenlaisia seurauksia. Kun netti ohjaa elämää, ystävyysuhteet, harrastukset, opiskelu ja työskentely voivat kärsiä. Fyysisiin oireisiin kuuluvat esim. niska- ja hartiaivut, päänsärky ja unettomuus, jopa masennus.

Netti voi koukuttaa monella tapaa, mutta yleisimmät ongelmien aiheuttajat ovat keskustelupalstat, nettipelit ja yhteisöllinen media. Toiset ovat alttiimpia riippuvaisuudelle kuin toiset, ja ongelmat ovat yksilökohtaisia, joten ne voivat vaihdella lievän ja vaikean välillä. Jos arjessa on muutenkin vaikeaa, voivat netti ja pelaaminen tarjota pakokeinon ongelmien kohtaamisesta. Mutta kun nettiä käyttää liikaa pakokeinona, se voi lisätä ongelmia ja pian syntyy umpisolmu, jossa ongelmat ruokkivat toinen toisiaan.

Se, että viettää paljon aikaa netissä, ei tarkoita vielä riippuvuutta. Riippuvuus paljastuu yleensä silloin, kun netin käyttömahdollisuutta syystä tai toisesta joutuu rajoittamaan ja siitä seuraa pahaa ahdistusta. Olisiko viikonloppu mökillä ilman nettiä täysi mahdottomuus? Kuinka paljon aikaa jää kavereille, netin ulkopuoliselle harrastuksille tai kouluasioiden hoitamiselle? Mitä muuta voisi tehdä netissä roikkumisen sijaan?

Nettiriippuvuus on sukua peliriippuvuudelle, ja niihin on olemassa hoitokeinoja. Apua voivat antaa esim. A-klinikat, joita Suomessa on kymmenillä paikkakunnilla. Hoidon tarkoituksena ei ole, että netin käyttäminen olisi lopetettava kokonaan, vaan ainoastaan liiallisen käytön hallitseminen. Tärkeintä on tunnistaa oam ongelma ja ottaa vakavasti esim. läheisen ilmaisema huoli.

Mikäli nettipelaamiseen liittyy hallitsematon uhkapelaaminen ja rahaa kuluu pelihin aina vain enemmän vaikka ei olisi tarkoitus, apua tarjoavat maksutta eri tahot puhelimitse ja netissä. Yhteyttä voi ottaa anonyymisti ja palvelusta saavat apua myös peliriippuvaisten läheiset.

Jos oma netinkäyttö huolestuttaa ja siellä tulee vietettyä liiakseltaan aikaa, kannattaa asiasta puhua vanhempien, terveydenhoitajan, kaverin tai muun läheisen aikuisen kanssa. Kun asiaan puuttuu ajoissa, tilanne ei pääse riistäytymään käsistä.

Testaa netinkäyttösi Nettiriippuvuustestissä!

Netti ja Laki

Vaikka netti on kansainvälinen, suomalaista netinkäyttäjää säätelevät Suomen lait. Netin käyttö on helppoa, josta voi seurata se mielikuva, että netissä voi sanoa ja tehdä mitä huvittaa. Tämä on vain harhakuvitelmaa. Oman huoneen rauhasta nimimerkin takaa kirjoitetusta viestistä voi lähes aina selvittää kirjoittajan henkilöllisyyden.

Yleiset laittomuudet netissä liittyvät musiikin tai elokuvien lataamiseen eli tekijänoikeusrikkomuksiin, herjaavaan kirjoitteluun eli kunnianloukkaukseen tai laittomaan uhkailuun, sekä toisen ihmisen käyttäjätunnuksien hyödyntämiseen, eli tietomurtoon. Tekojen rangaistuksena voi teon vakavuudesta riippuen olla sakkoja tai jopa vankeutta. Myös rikoksentekoväline eli tietokone voidaan takavarikoida.

Vaikka netti on täynnä tietoa, kaikki ei ole vapaasti jaettavissa. Tekijänoikeuksia loukataan, kun toisen tekemää teosta, kuten musiikkikappaletta tai maalausta, kopioidaan ja levitetään laittomasti. Mikäli siis henkilö jakaa netissä esim. kaupasta ostamaansa elokuvaa, hän toimii lain vastaisesti. Väärin toimii myös se, joka lataa tietoverkon yli laittomasti jaetun elokuvan koneelleen.

Kunnianloukkaus neitssä tarkoittaa yleensä sitä, että henkilö nimittelee toista halventavasti tai levittelee hänestä perättömiä juttuja. Selvästi uhkaavat viestit toista henkilöä tai esim. oppilaistosta kohtaan on aina ilmoitettava poliisille, ja jos tilanne on hälyttävä, soitto suoraan hätänumeroon 112. Ilmoituksen epäilyttävästä aineistosta voi myös jättää poliisin nettisivuilla.

Toisen henkilön käyttäjätunnuksen ja salasanan tietoon saaminen ei oikeuta käyttämään niitä ilman omistajan lupaa. Jos joku näin tekee, hän syyllistyy tietomurtoon. Tietomurrolla voidaan myös tarkoittaa luvatonta tunkeutumista tietojärjestelmään tai järjestelmän luvatonta käyttöä. Näissä tapauksissa yrittäminen on jo rangaistava teko. Myös alle 15-vuotiaaseen voidaan kohdistaa oikeudellisia toimenpiteitä ja seurauksia, vaikka varsinainen rikosoikeudellinen vastuu alkaa vasta 15-vuotiaana.

Mikäli nettiä käyttää hyödyllisiin tarkoituksiin oikealla tavalla, ei seuraamuksista tarvitse murehtia. Sananvapaus koskee myös nettiympäristöä. On kuitenkin syytä muistaa, että vapaus tuo mukanaan vastuuta: sananvapauden nimissä ei saa loukata toista lakipykälää. Näin ollen toisen haukkuminen netissä ei ole sananvapautta, vaan mahdollinen kunnianloukkaus.

Poliisin neuvoja nuorille Poliisin nettisivuilta.

Tekijänoikeudet tuppaavat hämärtymään helposti netissä, vaikka ethän lähtisi toisen kuvia ja omaisuutta kadullakaan jakamaan. Lue lisää Tekijanoikeus.fi -nettipalvelusta.

Nettikiusaaminen

Nettikiusaaminen ilmenee eri tavoin. Se voi olla esim. pilkkaamista, uhkailua, toisena ihmisenä esiintymistä tai toisen henkilön tietojen levittämistä. Pienikin vitsinä tarkoitettu pila voi paisua vaikka kuinka suureksi.

Kiusaaja voi olla tuttu tai tuntematon.Toisinaan koulussa tapahtuva kiusaaminen jatkuu myös netissä, mikä tekee kiusan kohteena olevan tilaanteesta erityisen tukalan, kun missään ei saa olla rauhassa. Tietynlaisilla palstoilla aikuisten poissaolo ja valvonnan puute saattavat houkutella kiusaajaa jatkamaan. Erityisesti ihmisten hyväksyntä kiusaamiselle innostaa kiusaajaa.

Moni on kohdannut kiusaamista netissä. On tärkeää, että kiusaamiseen puututaan heti, jotta se saadaan loppumaan mahdollisimman pian ja kiusaaja ei löydä uusia uhreja itselleen. Kiusaamisen kanssa ei pidä jäädä yksin. Asiasta tulee aina kertoa sen sivuston ylläpidolle, jolla kiusaaminen tapahtuu, tutulle aikuiselle ja tarvittaessa myös poliisille. Heidän tehtävänsä on auttaa asian viemisessä eteenpäin.

Mikäli mahdollista, estä kiusaajan viestien näkyminen. Viesteihin vastaaminen vain pahentaa tilannetta, sillä kiusaaja hakee juuri pelästyneitä tai suuttuneita reaktioita kiusatulta. Jos kiusattu ei reagoi mitenkään, on mahdollista, että kiusaaja menettää mielenkiintonsa ja jättää kiusatun rauhaan.

Aina tämä ei kuitenkaan riitä. Kiusaamisen jatkuessa kannattaa ottaa talteen kaikki kiusaajan lähettämät viestit joko printtamalla ne tai tallentamalla tietokoneelle. Ota ylös tarkat päivämäärät ja kellonajat sekä kaikki kiusaajan itsestään antamat tiedot, kuten nimimerkki ja sähköpostiosoite. Mitä enemmän saat tietoja talteen kiusaajasta, sen helpompaa siihen on puuttua.

Kiusaaja saattaa luulla, ettei nimettömänä toimimisesta voi jäädä kiinni. Nimimerkin takana toimiminen ei kuitenkaan poista vastuuta. Pahimmissa tapauksissa poliisi puuttuu tilanteeseen, jolloin tekijän jäädessä kiinni hän joutuu vastuuseen teoistaan. Vaikka nettikiusaaminen ei satu fyysisesti, se satuttaa monella muulla tavalla, ja seuraukset voivat olla pitkäaikaiset. Kiusaamiseen netissä ja muualla tulee suhtautua samalla vakavuudella.

Osta ja myy netissä

Kaupankäynti netissä kasvaa koko ajan. Verkkomyynti on monen pienen ja tarjonnaltaan rajatun kaupan olemmassaolon edellytys, sillä niillä ei välttämättä ole resursseja pitää yllä liiketilaa myyjineen vilkkaan ostoskadun varrella. Tästä syystä verkkokaupoista saattaa löytää sellaisia tuotteita tai harvinaisuuksia, joihin ei kauppoja kiertäessä törmää.

Verkkokaupoissa asioidessa kannattaa selvittää yrityksen taustat. Missä maassa toiminta tapahtuu? Kauanko ostosten toimittaminen kestää ja paljonko se tulee maksamaan? Noudatetaanko lähetys postista vai tuleeko se kotiovelle? Millaisia kokemuksia muilla ko. kaupan käyttäjillä asioinnista on? Jos tilatut tuotteet eivät vastaa odotuksia tai lähetys on väärä, kuinka toimitaan? Jos kaupan nettisivu eivät anna vastauksia, kannattaa heitä lähestyä sähköpostilla.

Hyvän verkkokaupan tunnusmerkki on, että näihin kysymyksiin löytyy heidän kotisivuiltaan. Jos yritys on suomalainen, kaupan ehdot on oltava esillä suomeksi. Ulkomaisten kauppojen tapauksessa luotettavan nettikaupan käyttäminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä kuluttajasuoja vaihtelee huomattavasti eri maiden ja maanosien välillä. Mahdollisesti saatu säästö ulkomailta tilattaessa saattaakin kääntyä tappioksi, mikäli kaikista mkasuihin, veroihin ja kuljetukseen liittyvistä asioista ei ole sovittu asianmukaisesti, tai kauppakumppani jättää noudattamatta sovittua. Erityisesti EU-maiden ulkopuolelta tulevien tilausten tullimaksut voivat yllättää huonolla tavalla.

Alaikäisten tekemät verkko-ostokset vaativat aina huoltajan suostumuksen. Jos suostumusta ei ole, tilaus ei ole sitova. Netissä tehty sopimus on yhtä pätevä kuin kasvokkain tehty.

Verkkokauppojen lisäksi kauppaa käydään netissä myös erilaisilla huutokauppa- ja kirpputoripalstoilla. Kuka tahansa voi laittaa myyntiin omistamaansa tavaraa. aina pelihahmoista omakotitaloon. Palstat vaativat yleensä rekisteröitymistä, ja annettuja myyntiohjeita on noudatettava tarkasti. Myyntiin laitetuista tavaroista kannattaa ottaa hyvä kuva ja nataa siitä tarkat tiedot, jotta ostajat löytävät sen paremmin. Muista mainita myös tuotteessa mahdollisesti olevat viat sekä postikulut.

Onnistunut tilaus vahvistetaan kuitilla tai tilausvahvistuksella, joka tulee yleensä sähköpostiin. Säilytä kaikki sähköpostit, yhteystiedot ja muut viestit, kunnes kauppa on onnistuneesti suoritettu ja ostos sekä raha ovat vaihtaneet omistajaa. Nettikaupankäynnin ongelmakohdaksi voi muodostua kaupankäyntikumppanin epärehellisyys. Jos maksettua tuotetta ei ala kuulua eikä myyjään saa enää yhteyttä, kyseessä on mahdollinen petos. Tällöin asiasta on tehtävä ilmoitus käytetyn osto- ja myyntipalstan pitäjälle ja poliisille. Vähäisestäkin summan menettämisestä huijarille kannatta ilmoittaa.

Oli myyjä sitten verkkokauppa tai yksityinen henkilö, hän vastaa mielellään kysymyksiin tuotteista ja niiden toimituksesta sekä maksamisesta. Jos myyjä vaikuttaa haluttomalta vastaamaan tai häntä on vaikea saada kiinni, kannattaa ostos jättää välistä.

Jos sinulla ei ole aiksempia kokemuksia nettikaupankäynnistä, kannattaa kysellä neuvoa kaverilta, vanhemmilta tai muilta tutuilta. Heidän kokemuksensa voivat auttaa sinua sujuvan kaupankäynnin pariin.

Tutustu verkkokauppaan huolellisesti ennen kuin ostat!

Turvallinen netinkäyttö

Kun kirjoitat sisältöä ja lisäilet kuviasi nettiin, muista, että ne saattavat säilyä siellä ikuisesti kaikkien nähtävänä. Nolo kuva saattaa siis tulla vastaan vielä vuosikymmeninen jälkeenkin, vaikka luulit poistaneesi sen muiden nähtäviltä. Mieti siis tarkaan mitä postaat netissä.

Jotta toiset eivät väärinkäyttäisi tunnuksiasi tai yhteystietojasi, kaikki salasanat kannattaa pitää vain omana tietonasi ja vaihtaa aika ajoin. Ne eivät kuulu kenellekkään, eivät edes parhaalle kaverillesi. Oikeat viralliset tahot eivät koskaan kysele eivätkä tarvitse salasanojasi tai tunnuslukujasi. On olemassa tapauksia, joissa esim. pankista on lähetetty viesti, jossa tiedustellaan tunnuslukuja. Nämä viestit eivät oikeasti ole pankin lähettämiä, vaan huijauksia, joilla kalastellaan yksityistenihmisten tietoja rikollisissa tarkoituksissa. Lue lisää huijausviesteistä Apuvirran Phishing -sivulta.

Vaihda salasanojasi riitävän usein, ja ainakin viimeistään silloin, kun epäilet jonkun toisen saaneen vihiä salasanastasi. Älä käytä samaa salasanaa eri nettipalveluissa. Hyvä salasana sisältää numeroita ja kirjaimia, jotka eivät tarkoita mitään. 123abc tai VilleV eivät ole hyviä salasanoja, sen sijaan JK69hk5 on. Hyvä salasana syntyy muistettavasta lauseesta, esim. "Ville söi kolme jäätelöä vallattomasti", Vils3aval.

Mikäli osallistutnetissä yhteystietoja vaativiin kilpailuihin, lue aina ensin kilpailun säännöt vaikka se olisi kuinka tylsää. Näin saat selville, mihin tarkoitukseen tietojasi tullaan käyttämään. Jos et halua suoramainontaa, laita rasti ruutuun kieltävän vastauksen kohdalle. Kun asennat uusia sovelluksia puhelimeen tai sosiaalisen median palveluihin, muista lukea ohjeet.

Nettikeskusteluissa on mahdollista kohdata ihmisiä, jotka eivät ole sitä, mitä he väittävät olevansa. Juttukaverina voi olla aikuisia, jotka vaikuttavat mukavilta, mutta joilla onkin hämärät tarkoitusperät ja jotka saattavat yrittää houkutella nuorta esim. seksuaalisiin tekoihin. Jos aiot tavata kasvokkain uuden nettituttavan kanssa, sovi tapaaminen julkiselle paikalle ja ota mukaasi vaikka pari kaveria. Kerro tapaamisestasi myös jollekin aikuiselle. Jos henkilö epäilyttää, poistu paikalta välittömästi. Älä koskaan anna yhteystietojasi tuntemattomalle.

Tietoturva on netissä tärkeää ja sen tunteminen alkaa koneen avaamisesta. Opettele käyttämään tietokonettasi oikein. Ovatko virustorjuntaohjelmat ajantasaisia? Mitä tarkoittaa palomuuri? Millainen nettiyhteys sinulla on, entä käyttöjärjestelmä? Pahin tietoturvariski on käyttäjä itse. Tuntemalla oman koneensa estää parhaiten esim. haittaohjelmien pesiytymisen.

Jos käyt netissä kauppaa, varmista vastapuolen luotettavuus. Jos nettikauppa epäilyttää, on parempi hankkia tuotteet muualta. Muista säilyttää kuitti ostoksistasi.

Lue tietoturvaohjeet, -neuvot ja -vinkit Viestintäviraston sivuilta

Tiedonhaku netissä

Netistä voit löytää vastauksen mihin tahansa kysymykseen.Oikean tiedon löytäminen vaatii kykyä ja taitoa käyttää nettiä oikein. Vaikka tieto on netissä, se ei välttämättä ole luotettavaa. Nuorten eniten käyttämä verkkotiedonlähde on Wikipedia, joka tarjoaakin runsaasti tietoa kymmenillä eri kielillä. Wikipedia ei kuitenkaan riitä ainoaksi tietolähteekis, sillä artikkelin kirjoittajan asiantuntijuudesta ei ole koskaan varmaa tietoa. Kuka tahansa voi kirjoittaa artikkelin Wikipediaan.

Kun lähtee netistä etsimään tietoa, ovat oikea hakusana ja haun asetukset tärkeitä. Niiden avulla rajataan aihealuetta sopivammaksi ja esim. valitaan, millä kielellä hakutuloksia halutaan saada. Monissa hakukoneissa on mahdollista rajata ja tarkentaa hakuaan koskemaan esim. videoita tai kuvia. Jos tuntuu siltä, että hakusanalla ei löydy mitään, kokeile sanan synonyymeja, lisää sanan perään sopiva verbi tai etsi sanaa toisella kielellä.

Kun on valinnut sopivan hakusanan ja saaut runsaasti vastineita, alkaa oikean tiedon etsiminen. Kuka tahansa voi kirjoittaa tietoja aiheesta kun aiheesta. Tällöin tärkeää on lähdekriittisyys. Sivu saattaa näyttää oikealta ja viralliselta, mutta mikäli sen tekijästä tai tietojen oikeellisuudesta ei ole takeita, kannattaa mennä toiselle sivulle. Mitä tärkeämpää tietoa netistä hakee, sen tarkempi tulee olla sivujen tarkastelussa. Jos teito tulee esim. opiskelu- tai viranomaiskäyttöön, sen tulee aina olla peräisin luotettavasta lähteestä.

Sivustojen luotettavuuden voi arvioida monella tavalla. Onko sivusto kirjoitettu hyvällä kielellä? Kuka sivustoa ylläpitää ja miksi? Onko sivuston ylläpitäjä virallinen taho, asiantuntija vai harrastaja? Onko sisältö puolueetonta vai yritetäänkö sivustolla vaikuttaa mielipiteisiin? Toisinaan hyvinkin luotettavan oloinen sivusto voi osoittautua huijaussivustoksi. Pyri siis löytämään sana tieto vähintän kolmesta eri lähteestä, joista yksi kannattaa olla painettu lähde. Jos kaikki lähteet ovat netissä, on riski, että ne ovat lainanneet toisiaan, ja tällöin tieto voi olla lähtökohtaisesti kaikilla sivuilla väärin.

Tärkeää on myös tiedon ajantasaisuus. Sivusto voi olla ollut hyödyllinen ja asiallinen, mutta jos sen päivitys on lopetettu vuosia sitten, saattaa tieto olla vanhentunutta. Monilla sivuilla on merkintä edellisen päivityksen ajankohdasta.

Jos etsii tietoa vaikkapa koulun projektia varten, netistä lainattuun tietoon viitataan kuten kirjasta löytyneeseen tietoon. Laita esille käytetty nettisivu ja päivämäärä, jolloin vierailit sivulla. Monien sivujen sisältö muuttuu nopeastikin, ja kaksi viikkoa myöhemmin sivustolta löytynyt tieto saattaa olla jo kadonnut. Ota ylös myös lainatun sivun laatijan tiedot, oli kyseessä sitten yksityishenkilö tai virallinen taho.

Parhaimmillaan netti on hyödyllinen apuväline, jonka sujuva käyttö helpottaa elämää monin tavoin.