Oletko koskaan pelannut aarteenetsintää? Geokätköily on laajemman skaalan aarteen etsintää!

Geokätköily on koko perheen hauska ja seikkailullinen ulkoiluharrastus, jossa etsitään geokätköiksi kutsuttuja piilotettuja rasioita. Kätköjä etsitään GPS-laitteen avulla, jotka sisältävät tyypillisesti lokikirjan ja kynän, johon löytäjä voi laittaa nimensä ja kätkön löytymisen päivämäärän.

Kätköjä on myös useita eri tyyppisiä, jotka löytyy listattuna internetistä ja ohjeet kätkön löytämiseen. Suurin sivusto on www.geocaching.com josta löytyy maailmanlaajuisesti geokätköjä, www.geocache.fi on suomalainen sivusto joka listaa suomessa olevia kätköjä. Harrastuksen aloittaminen on helppoa, et tarvitse kuin älypuhelimen GPS-paikannuksella, sään mukaiset vaatteet ja seikkailumieltä!

Yleisimmin käytettävät kätkötyypit


Peruskätkö (Traditional cache): Yleisin kätkötyyppi johon annetut koordinaatit osoittavat suoraan kätkön sijainnin.

Multikätkö (Multi-cache): Kätkön löytäminen edellyttää käymistä useassa välipisteessä, josta jokaisesta saa tietoja löytämään seuraavaa kohdetta ja lopulta itse kätkön. Multikätkön alaryhmänä on myös niin sanotut laskumultit, joissa pitää annettujen ohjeiden mukaan päätellä seuraavan välipisteen koordinaatit, esimerkiksi laskemalla matkan varrelta jotain tai käyttämällä jotain annettua kaavaa.

Mysteerikätkö (Mystery cache): Mysteerikätkön löytämiseksi on ratkaistava jokin pulma tai arvoitus. Ratkaisun tuloksena saadaan selville lopullisen kätkön koordinaatit. Mysteerikätköjä on paljon erilaisia ja eri vaikeusasteisia.

Maisemakätkö (Earthcache): Maisemakätköä kutsutaan myös nimellä geokohde, joka edellyttää käymistä jossain geologisesti mielenkiintoisessa paikassa. Löytäminen todistetaan jollain kätköstä löytyvästä tehtävästä, esimerkiksi ottamalla valokuva ja liittämällä se kätkön internet-lokiin.

Geolodju (Letterbox hybrid): Se on peruskätkön muunnelma, lodjun ja peruskätkön yhdistelmä. Geolodjun täytyy löytyä pelkästään vihjeiden perusteella, mutta sen voi löytää myös suoraan koordinaateilla mikäli ne on annettu. Lodjaus (Letterboxing) on samankaltainen harrastus, jossa piilotettua laatikkoa tms. etsitään maastosta tai mielenkiintoisista paikoista pelkästään vihjeiden tai arvoituksen perusteella. Laatikko sisältää yleensä vieraskirjan ja leimasimen, mutta yleensä käytetään myös henkilökohtaista leimasinta. Vihje tai arvoitus katsotaan lodjaussivustolta, mutta nykyään lodjauskin on siirtymässä geokätkösivustoille ja niitä löytyy juurikin Geolodjuina.

Wherigo-kätkö (Wherigo cache): Wherigo on älypuhelimeen tai GPS-laitteeseen saatava sovellus, jolla voi ladata Wherigo-pelin. Peli tunnistaa laitteen paikkatiedot ja hyödyntää sitä seikkailun rakentamisessa. Päästyäsi pelin läpi, saat kätkön sijainnin selville.