Eikö hädän tullessa muistu mieleen mitä kaikkea piti muistaa kun soittaa 112? Entä jos ollaan merellä? Mitä tehdä ja mihin soittaa selviää täältä.

Turvallinen arki

Arjen turvallisuus koostuu monista asioista kuten liikenne- ja paloturvallisuudesta sekä turvallisesta kodista. Ennalta varautumalla ja turvallisuusasiat huomioimalla voit ehkäistä vaaratilanteita omassa ja läheistesi arjessa.
-> tunnista kotisi vaarapaikat
-> ehkäise tapaturmat ja tulipalot
-> varaudu onnettomuuksiin ja tulipaloon
-> toimi oikein ja turvallisesti kotona ja harrastuksissa
-> hanki ja pidä yllä alkusammutus- ja ensiaputaitoja
-> huomioi tien päällä ja vesillä aina keliolosuhteet ja oikea tilannenopeus
Varaudu.info
Sivusto antaa ohjeet onnettomuuksien ehkäisemiseen ja vaaratilanteissa toimimiseen sekä neuvoja paloturvallisuuden ja liikenneturvallisuuden edistämiseen sekä rikosten estämiseen. Ohjeet ovat selkeät, ja ne on tarkoitettu kaikille kansalaisille.

Kodin kyberopas - ohjeita digitaaliseen arkeen
Opas toimii ohjeena digitaaliseen arkeen ja neuvoo huolehtimaan niistä perusasioista, jotka auttavat toimimaan turvallisesti internetissä ja ymmärtämään kyberturvallisuutta. Opas sisältää runsaasti esimerkkejä, jotka avaavat kybermaailman riskejä ja mahdollisuuksia.

Liikenneonnettomuudet
Sivustolla annetaan ohjeita ennakointiin ja onnettomuustilanteessa toimimiseen sekä auton varusteluun hätätilanteita varten.


Yleinen vaaramerkki ja sisälle suojautuminen


Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä yleisellä vaaramerkillä ja viranomaistiedotteilla.

Yleinen vaaranmerkki on minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki, joka kuuluu väestöhälyttimien välityksellä ja varoittaa ulkona olevaa väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta. Suojautuminen sisätiloihin ja ohjeiden mukainen toiminta vaaratilanteessa on ensimmäinen ja yleensä riittävä suojautumiskeino.

Kuuntele yleinen vaaramerkki.
Esimerkkejä tilanteista, joissa vaaramerkki annetaan:
-> suuret tulipalot, joissa syntyy runsaasti myrkyllistä savua
-> kaasuvaara, kun esim. tiellä on tapahtunut vaarallisten aineiden onnettomuus
-> säteilyvaara, esim. ydinvoimalaonnettomuus
-> muut tilanteet, joissa väestöön kohdistuu välitön uhka
Toimi näin kuultuasi yleisen vaaramerkin:
-> siirry sisälle, pysy sisällä
-> sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto
-> avaa radio ja odota rauhallisesti ohjeita
-> vältä puhelimen käyttöä etteivät linjat tukkeudu
-> älä poistu alueelta ilman viranomaisten kehotusta ettet joutuisi vaaraan matkalla
Älä pelästy! Väestön varoittamista testataan joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina klo 12 soittamalla kokeilumerkki. Kokeilumerkki on yhtämittainen tasainen hälyttimen ääni, joka kestää 7 sekuntia.

Katso lisää turvatietoja SPEK:n eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön sivuilta.

Tästä löydät hyvät ja yksinkertaiset toimintaohjeet hätätilanteissa (yhden sivun mittainen), jotka voit vaikka tulostaa ja laittaa esim. jääkaapin oveen, jotta ne ovat helposti nähtävillä hätätilanteen sattuessa. Kannattaa ohjeiden tulostamisen jälkeen ottaa selvää oman rakennuksesi kokoontumispaikka sekä muutama tärkeä puhelinnumero ja kirjoittaa ne ohjeisiin ylös. Tärkeät numerot kannattaa tallentaa myös puhelimeen.



Hätäilmoituksen tekeminen


Hätäilmoitus tehdään yleensä hätänumeroon 112 aina, kun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa tai uhattuina, tai on syytä epäillä näin olevan. On aina parempi soittaa kuin olla soittamatta.

Näin teet hätäilmoituksen:

1. soita hätäpuhelu itse, jos voit
2. kerro, mitä on tapahtunut
3. kerro tarkka osoite ja kunta
4. vastaa kysymyksiin
5. kytke puhelimen kaiutintoiminto päälle ja jatka auttamista
6. toimi annettujen ohjeiden mukaisesti
7. lopeta puhelu vasta saatuasi luvan
8. opasta lisäapu paikalle
9. soita uudelleen, mikäli tilanne muuttuu

Voit soittaa hätäpuhelun myös 112 suomi-sovelluksella, kun olet ladannut sen puhelimeesi. Tällöin hätäkeskuspäivystäjä näkee välittömästi sijainnin, josta puhelu tulee (www.112.fi).

Milloin ET SOITA 112?

-> kiireettömissä tilanteissa
-> kysely- tai tiedustelutarkoituksessa
-> häiriötilanteissa, joissa kukaan ei ole vaarassa: sähkökatkokset, liikenneruuhkat

Muista:

-> turha soitto saattaa viivästyttää hädässä olevan henkilön avunsaantia kohtalokkain seurauksin
-> hätänumeron väärästä tai ilkivaltaisesta käytöstä voidaan rangaista
1 Kiireellinen hätätilanne?
1 Soita 112.
2 Vastaa kysymyksiin.



Eläimiin liittyvät hätätilanteet

Hädässä vesillä - mistä apua?



Sisävesillä: Soita hätänumeroon 112
Kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitse kiireellistä viranomaisapua paikalle tai kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olless uhattuna tai vaarassa sisävesialueilla, soita hätänumeroon 112.

Hätäpuhelun soittajan on hyvä tietää sijaintinsa, myös vesillä. 112 Suomi-sovellus on tässä kohtaa korvaamaton apu. Lisätietoja 112 Suomi-sovelluksesta.

Merellä: Soita meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000
Meripelastus on ihmishenkien pelastamista ja turvaamista hätä- ja vaaratilanteissa merialueella. Merillä tapahtuvissa hätätilanteissa tuleekin ensisijaisesti soittaa meripelastuksen numeroon. Lue lisää Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Mikäli et merihädässä muista meripelastuksen numeroa, voit kiireellisessä hätätilanteessa soittaa myös hätänumeroon 112. Jos olet merelläkävijä, kannattaa sinun kuitenkin tallentaa meripelastuksen numero puhelimeesi kaiken varalta.


Esiapuohjeet älypuhelimeen


Punaisen Ristin ilmaisen mobiilisovelluksen avulla ensiapuohjeet kulkevat aina mukanasi. Lataa sovellus älypuhelimeesi. Löydät sovelluksen myös hakusanalla "Punainen Risti" tai "Veripalvelu". Sovellus tarjoaa myös tietoa ja apua verenluovuttajille sekä sen kautta on myös helppo lahjoittaa.

Puhelimessa ensiapuohjeet ovat aina mukana!

Mobiilipalvelusta löytyvät ajantasaiset ensiapuohjeet onnettomuuksien, tapaturmien ja sairauskohtauksien varalle. Sovellus ei korvaa ensiapukurssia, mutta se kannattaa ladata puhelimeen opiksi ja muistin tueksi. Et tarvitse verkkoyhteyttä ensiapuohjeiden käyttöön, joten taskussasi on aina nopea ja helppokäyttöinen ensiapuopas. Sovelluksesta löydät myös tiedot tulossa olevista ensiapukursseista.

Haluatko tietää lisääs ensiavusta? Käy lukemassa lisää Punaisen Ristin Ensiapuohjeet sivuilta.


Yhteiset liikenteen pelisäännöt


Kuten kaikki tietävät liikenteessa toimiminen on vastuullista puuhaa. Koska kaduilla on monenmoisia kulkijoita on hyvä tuntea ja noudattaa yhteisiä sääntöjä.

Älä koskaan lähde ajamaan missään muussa kuin ajokunnossa - selvin päin ja valppaana. Alkoholin ja huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajaminen on vastuutonta ja laitonta. Seuraukset voivat olla paitsi itelle, myös kyydissä oleville tai muille tiellä liikkujille kohtalokkaat. Vihaisena tai väsyneenäkään ei kannata myöskään ajaa. Muista olla myös lähtemättä kavereiden tai muiden yllytyksiin mukaan, pitäydy turvallisesti ajosuunnitelmassasi. Huolehdi myös että autosi on hyvässä kunnossa, asianmukaisesti varustettu sekä vakuutettu. Hyvänä esimerkkinä turvavyöt tulee ehdottomasti olla toimivat ja niitä käytetään niin etu- kuin takapenkillä. Myös valot ja renkaat ovat tärkeitä olla hyvässä kunnossa.


Erilaisia hätämerkkejä


1.Tietysti APUA! -huuto! Kannattaa käyttää myös englantia, HELP!

2.Molempien käsien levittäminen sivulle ja heiluttaminen ylös ja alas.

3.Hätäpilli, taskulamppu tai jokin vastaava merkinantoväline: kuusi samanmittaista merkkiä 1 min aikana, jonka jälkeen 1 min tauko (kansainvälinen hätämerkki) tai: kolme lyhyttä, kolme pitkää ja kolme lyhyttä merkkiä, jonka jälkeen tauko (kansainvälinen SOS-hätämerkki).

4.Kolme nuotiota muodostettuna kolmioksi tai jotain mahdollisimman isoa ja värikästä kolmion muotoon.

5.Lentokoneelle tai helikopterille annettavia käsimerkkejä: molempien käsien nostaminen ylös Y-muotoon (YES): ”apua tarvitaan” tai toisen käden nostaminen ylös N-muotoon (NO): ”apua ei tarvita”. Ennenkuin sinut on huomattu ja tarvitset apua, paras tyyli on tietysti huitoa kuin hullu.

6.Hätäraketit ja soihdut, yleensä punaista valoa/savua.

7.Jos näet hätämerkin, hanki apua välittömästi. Vastatessasi hätämerkkiin, sinuun luotetaan että hankit apua paikalle ja olet vastuussa avun järjestämisestä. Hyviä vastausmerkkejä ovat: Selkeä vastaushuuto, yhdellä kädellä heiluttaminen sivulla ylös alas tai ääni- valomerkki: kolme samanmittaista merkkiä 1 min aikana, jonka jälkeen 1 min tauko (kansainvälinen vastausmerkki).