Uskotko Jumalaan? Olet varmasti joskus miettinyt onko olemassa jotain meitä suurempaa tai korkeampaa voimaa. Entä tiedätkö kaikista uskonnoista Suomessa?


Suomessa yleisimpiä uskontoja, uskonnollisia yhdyskuntia ja uskontokäsityksiä sekä yleisimpiä uskontoja maailmalla:

Ateismi: Jumalaa ei ole olemassa. Ateisti voi pitää maailmankaikkeuden syntymistä alkuräjähdyksen tuloksena. Alkuräjähdys on todettu yhdeksi mahdolliseksi maailmankaikkeuden alkuperää kuvaavaksi teoriaksi. Ihminen olisi näin ollen evoluution tämänhetkinen tulos.
Juutalaisuus: Usko yhteen Jumalaan. Usko Jumalan ilmoitukseen, Tooraan ja Jumalan valittuun kansaan. Lue lisää juutalaisuudesta.
Vapaat suunnat: Ne ovat Suomessa vaikuttavia kristillisiä liikkeitä, joita ovat Adventtikirkko, Baptistikirkko, Helluntaiherätys, Metodistikirkko, Pelastusarmeija ja Vapaakirkko.

Ortodoksinen kirkko: Ortodoksisen kirkon usko perustuu siihen, että se on sama kirkko jonka Jeesus Kristus ja hänen apostolinsa perustivat. Jeesuksen ylösnousemus ja ehtoollinen ovat keskeisiä asioita ortodoksisella uskolla. Ortodoksinen usko on tullut Suomeen lähinnä Venäjän kautta ja suurin osa maailman ortodoksisista kirkoista sijaitseekin Venäjällä, Balkanin niemimaalla ja Lähi-idässä. Se on Suomen toiseksi suurin uskonnollinen yhteisö, johon kuuluu noin 1,1% suomalaisista.
Katolinen kirkko: Katolinen kirkko perustuu Raamattuun ja traditioon, joka on alkanut jo ennen Raamatun kirjoittamista alkaneeseen aitoon apostoliseen opetukseen. Katolisella kirkolla on Paavi, joka on kirkon ylin hengellinen johtaja. Suomessa katolilaisia on melko vähän, mutta maailmanlaajuisesti katolinen kirkko on kristikunnan suurin, johon kuuluu noin 1,25 miljardia ihmistä.
Suomen evankelis-luterilainen kirkko: Suomen suurin uskonnollinen yhdyskunta, johon kuului 71,9% suomalaisista vuonna 2016. Kirkko on saanut nimensä Martti Lutherin ja evankeliumin mukaan, yhdyskunta tunnustaa protestanttista kristinuskoa. Protestanttisuus on kristinuskon yksi kolmesta päähaarasta, kaksi muuta ovat katolilaisuus ja ortodoksisuus. Kirkon sisällä toimii herätysliikkeitä mm. lestadiolaisuus.Islamin usko: Islam on maailman toiseksi suurin uskonto. On vain yksi Jumala, usein käytetään arabiankielistä nimeä Allah. Islaminusko perustuu Jumalalle täydellisesti antautumiselle ja palkitsemiselle kuolemanjälkeisessä elämässä. Lue lisää islaminuskosta.
Jehovan todistajat: Jehovan todistajat korostavat maailmanlopun odotusta ja kristinuskon juurille palaamista, sitä kristillisyyttä mitä Jeesus ja hänen apostolinsa opettivat ja harjoittivat. Jehovan todistajat -liike ei kuitenkaan hyväksy oppia Jumalan kolminaisuudesta, joten liikettä ei pidetä kristillisenä. Jehovan todistajat julkaisevat lehtiä Vartiotorni ja Herätkää! Lue lisää Jehovan todistajista www.jw.org
Buddhalaisuus: Sana Buddha tarkoittaa valaistumista ja sillä voi tarkoittaa myös buddhalaisuuden perustajaa Siddhartha Gautamaa. Buddhalaisuuden tärkein oppi on, että elämä on kärsimystä. On neljä jaloa totuutta: 1. Kärsimyksen totuus 2. Kärsimyksen syyn totuus 3. Kärsimyksen lakkaamisen totuus (valaistuminen) 4. Kärsimyksen loppuun johtavan tien totuus. Buddhalaisuus eroaa kuitenkin muista uskonnoista siinä, että siinä ei palvota mitään jumalia. Buddha opetti seuraajiaan ajattelemaan ja tutkimaan itse opetuksia ja elämää. Elämä on epätyydyttävää ja jokaisen pitää itse ponnistella saavuttaakseen valaistuminen kokemusperäisellä arviolla elämästä. Suomessa buddhalaisia on vähän, suurimmillaan se on Kiinassa, Japanissa ja muissa itämaissa. Lue lisää buddhalaisuudesta.Hindulaisuus: Hindulaisuus on Intialainen uskonto, jolla on lukematon määrä Jumalia ja monia eri suuntauksia ja oppeja. Kaikki Jumalat ovat Brahmanin eri ilmenemismuotoja, joka on maailmansielu, kaiken koskaan olleen ja tulevan, ääretön, kaikkialla läsnä oleva voima. Hindulaiset uskovat sielunvaellukseen, joka tarkoittaa uudelleensyntymistä. Hyvät tai huonot teot (karma) vaikuttaa seuraavaan elämään, syntyykö ihmisenä tai eläimenä. Kun ymmärtää oman sielunsa ja Brahmanin olevan yhtä, jälleensyntymisen kierto loppuu ja yhdistytään Brahmaniin. Uskomus, että kaikki uskonnot ovat oikeita polkuja ja johtavat kohti samaa Jumalaa tai ykseyttä. Lue lisää hindulaisuudesta.