Terveys on elämän voimavara ja tarkoittaa ennen kaikkea toimintakykyä. Kykyä selviytyä arjen askareista, harrastuksista, koulusta ja työstä. Terveys on oleellinen asia jokaisessa elämänvaiheessa, vaikka nuoruudessa tätä asiaa ei tule juurikaan mietittyä. Usein terveyttä pysähdytään miettimään vasta sitten, kun ei pystykään toimimaan niin kuin haluaisi.
On tärkeää muistaa, että kukaan ei ole täydellisen hyvinvoiva joka päivä. Tärkeää onkin, millaiseksi itse kokee oman terveytensä. Terveys voi olla kiinni omista ja toisen asenteista. Terveyden ja sairauden raja on häilyvä, joten oma kokemus toimintakyvystä on tärkeä. Olenko sairas, jos hampaassa on reikä? Olenko sairas, jos käteni on poikki? Jostain vammasta huolimatta ihminen voi olla muilta osin terve, joten kukaan toinen ei voi määritellä toista ihmistä sairaaksi hänen vammansa takia. Jokainen on arvokas sellaisena kuin on, joten muistakaa pitää hyvää huolta terveydestänne.

Alapuolelta pääset oman kuntasi/kaupunkisi PoSan sivuille, joissa kerrotaan eri terveyspalveluiden saatavuus ja yhteystiedot.

Tästä löydät asiakasmaksut ja maksukatto tiedot

Omakanta palveluOmakanta on lakisääteinen sähköinen asiointipalvelu. Se on henkilökohtainen palvelu eikä toisen henkilön tietoja sisältäviä tietoja näytetä kuin puolesta asioinnissa. Myös alaikäiset pääsevät palveluun, mikäli heillä on tunnistamisvälineet (pankkitunnisteet, mobiilivarmenne tai HST-kortti). Vanhemmat voivat asioida alle 10-vuotiaiden alaikäisten huollettavien puolesta.

Omakanta toimii 24/7 –periaatteella. Suunnitellut huoltokatkot ajoitetaan pääosin torstaiaamuihin klo 6-7 väliselle ajalle (huoltoikkuna klo 6-10). Suunnitelluista käyttökatkoista tiedotetaan www.kanta.fi –sivuilla. Käyttökatkot ovat yleisesti korkeintaan muutaman minuutin mittaisia.SosiaaliasiamiesPohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän alueen kunnissa sosiaaliasiamiehenä toimii Satakunnan sairaanhoitopiirin sosiaaliasiamies Jari Mäkinen.Päihteet ja riippuvuudetPäihdelinkki.fi – Kattava verkkosivusto päihteistä ja riippuvuuksista. Tältä sivustolta löydät mm. erillaisia tietoiskuja riippuvuuksista, alkoholista, huumeista, lääkkeistä, tupakasta, pelaamisesta, mielenterveydestä ja aggressiivisuudesta. Sivustolla on myös mahdollista tehdä erilaisia testejä mm. netinkäyttöön liittyen. Haluatko arvioida omaa Facebook riippuvuuttasi? Kokeile Facebook - testiä, jonka avulla voit arvioida omaa Facebook käyttöastettasi. Testin teon jälkeen saat arvion käyttöasteestasi sekä neuvoja siihen miten mahdollisesti saisit vähennettyä Facebookin käyttöä.

Onko sinulla jotakin mitä haluaisit kysyä päihteistä tai riippuvuuksista yms. etkä löydä tarvitsemaasi vastausta neuvonnan usein kysytyistä kysymyksistä? Silloin kannattaa olla yhteydessä päihdelinkkiin joko palautelomakkeella tai lähettämällä heille sähköpostia, ne ovat helpoimmat tavat olla yhteydessä. Voit myös soittaa valtakunnalliseen puhelinnumeroon joka on 010 50 650, mutta se on maksullinen, joten jos soitat, huomioithan tämän seikan. Sivustolta löytyy myös erilaisia keskustelufoorumeja joissa voit avoimesti, tiettyjä sääntöjä noudattaen, saada vertaistukea keskustelemalla foorumin aiheeseen liittyen itseäsi askarruttavista asioista.

Koetko kärsiväsi vanhempiesi alkoholinkäytöstä (riidat, tyhjät lupaukset, pettymykset, ahdistus ja pelko ym.)? A-klinikkasäätiö ylläpitää Lasinen lapsuus -nettisivua, jossa te lapset ja nuoret voitte anonyymisti avautua perheongelmista. Teillä on käytössä mm. kesächat, ohjattuja ryhmiä ja toisten samassa jamassa olevien nuorten vertaistuki.
Kipeästä asiasta avautuminen voi olla pelottavaa, ja yhtenä tekijänä saattaa olla ajatus huostaan joutumisesta. Tämä on kuitenkin tällä sivustolla pelkkä myytti. Teille vastaavat aikuiset ovat vain tetä varten ja ovat ylpeitä että jaat ongelmasi heille. Jos ei ole ketään kelle puhua niin laita tänne viestiä.

HygieniaHygieniasta huolehtiminen kuuluu oleellisena osana omaan terveydenhoitoon ja normaaliin sosiaaliseen käyttäytymiseen. Puhtaana olet miellyttävämpää seuraa myös muille. Alentuneeseen hygieniatasoon viittaavat mm. poikkeavat maut suussa, hajut, ihon ja hiusten hilseily, kutina sekä erilaiset hiertymät. Otathan henkilökohtaisen hygienian lisäksi huomioon myös kotisi ja asuinympäristösi puhtauden.

Tästä löydät Nuoren ihon hoito - oppaan, joka antaa käytännöllisiä neuvoja ihon hoitamiseen.


PyykkäysPesuohjeiden ABC pdf. tiedostosta löydät hyvät ja yksinkertaiset ohjeet pesumerkintöjen lukemiseen. Ohjeista löytyy myös epävirallisia pesumerkintöjä joita ei ole välttämättä opetettu kotitalouden tunneilla.Jos sinua ihmetyttää jokin merkintä kannattaa klikata linkkiä ja katsoa mitä se tarkoittaa.

Marttojen sivuilta löydät hyviä ja lyhyitä ohje videoita pyykkäyksestä ruoan laittoon ja siivoukseen.

Tässä pari hyvää lyhyttä ja ytimekästä ohjetta:
Pyykinpesu kuin lasten leikkiä
Näppäimistö puhtaaksiLue mielenterveydestä täältä.

Lue hyvinvoinnista täältä.