Lainan ottaminen on usein helppoa, toisin kuin sen takaisinmaksu. Kun otat lainaa, sitoudut vuosiksi eteenpäin, vaikka et tiedä tulevaisuudestasi. Laskujen maksamatta jättämisestä voi olla ikäviä seurauksia. Esimerkiksi vuokrarästit ja hoitamattomat puhelinlaskut voivat johtaa asunnon menettämiseen ja maksuhäiriömerkintään.
Jos ostat mm. huonekaluja tai kodinkoneita korttiluotolla eli kulutusluotolla, ostostesi lopullinen hinta saattaa olla paljon suurempi kuin alkuperäinen hinta. Kulutusluotosta joutuu maksamaan usein korkeaa korkoa. Käytä korttiluottoja siis harkiten. Älä anna pienten kuukausierien hämätä.

Jos hankintaa ei ole pakko tehdä heti, ryhdy mieluummin säästäjäksi kuin lainaajaksi:

-> Muista ottaa selvää eri maksu- ja lainavaihtoehdoista
-> Varmista, että pystyt maksamaan lainan takaisin
-> Kokeile ennen lainanottamista muutaman kuukauden ajan, pystytkö säästämään saman verran kuin lainan lyhennys vaatisi
Lainaa harkitessasi selvitä:
-> Todellinen vuosikorko: viitekorko + pankin marginaali + muut kustannukset
-> Mitä pidempi on takaisinmaksuaika, sitä kalliimmat lainan kokonaishoitokustannukset
-> Vuotuiset lyhennyskerrat: mitä useammin lainaa lyhennetään, sitä edullisemmat lainan kokonaishoitomenot
-> Lainan lyhennystapa vaikuttaa myös lainan hintaan
-> Laina-antajan joustavuus: miten lainaehtoja on mahdollisuus muuttaa, jos maksukyvyssäsi tapahtuu muutoksia
-> Kaikki laskut ja velat on maksettava takaisin ennemmin tai myöhemmin ja usein vielä korkojen kanssa!
Jos joudut maksuvaikeuksiin, toimi heti:
-> Ota nopeasti yhteyttä pankkiisi tai siihen yritykseen, jolle olet velkaa
-> Yritä sopia velallesi uusi pidennetty maksuaikataulu
Korot ja kulut kasvattavat velkaa:
-> Älä anna viivästys- ja perimiskulujen kasvaa. Jos laskusi jää maksamatta, lähettää velkoja sinulle ensin maksumuistutuksen
-> Jos et edelleenkään maksa laskua, asia voi siirtyä perintätoimistolle, joka lähettää sinulle 1-2 perintäkirjettä. - Laskun eräpäivän jälkeen on velkojalla oikeus periä viivästyskorkoa koko perinnän ajalta
-> Velkoja voi viedä maksamattoman laskun käräjäoikeuteen, jos maksukehotukset eivät tehoa. Siellä asia etenee ja lopputuloksena on tuomio, joka oikeuttaa velkojan perimään saatavansa ulosoton kautta. Ulosottomies voi periä velkaa suoraan palkastasi tai omaisuudestasi
-> Maksun perimisestä, oikeudenkäynnistä, ulosmittauksesta ja viivästyskorosta aiheutuneet kulut maksaa aina velallinen, joten maksamattoman velan määrä kasvaa koko ajan
Hoitamattomat laskut voivat johtaa maksuhäiriömerkintään:
-> Jos pitkään laiminlyöt laskujen tai velan hoidon, voit saada maksuhäiriömerkinnän, joka säilyy rekisterissä 2-4 vuotta
-> Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää. Se voi estää luottokortin ja vuokra-asunnon saannin, opinto- ja asuntolainan myöntämisen, osamaksuostosten tekemisen, puhelin- ja internetliittymän saannin ja pankkikortin käytön


Toisen lainan takaajaksi ei kannata ryhtyä:

Lainan takaajan vastuu on suuri. Lainan takaaja on lopulta täysin vastuussa lainasta. Jos lainavelallinen ei pysty maksamaan lainaansa, lainan takaaja maksaa sen kokonaisuudessaan omista varoista tai tuloista. Tästä syystä lainan takaajaksi ei kannata ryhtyä kevein perustein. Ehdottomasti ei kannata ryhtyä tuntemattomien ihmisten lainojen takaajaksi! Hyvin pitkään kannattaa myös harkita tärkeiden ystävien tai sukulaisten lainojen takaajaksi ryhtymistä.
Lue lisää lainan takaamisesta tästä.

Muistilista:

-> Vältä pikavippejä
-> Älä vippaa kavereilta
-> Ota varoen luottolimiittiä eli luottorajaa kortteihin
-> Mieti tarkoin, suostutko toisten velkojen takaajaksi. Takaaja vastaa velasta kuin omasta velasta

Mistä apua?Jos tarvitset apua maksu- tai velkaongelmien hoidossa, ota yhteyttä oman paikkakuntasi talous- ja velkaneuvojaan ja varaa aika.

Honkajoki, Jämijärvi, Karvia, Kankaanpää ja Siikainen
Kylä-Karviantie 17, 39930 Karvia
Puh: 044 772 7519
hanna.vainionpaa@karvia.fi
miia.salonen@karvia.fi
Lue lisää velka- ja talousneuvonnasta Pohjois-Satakunnan alueella Karvian kunnan sivuilta.

Tuntuuko sinusta, että rahasi vain kuluvat etkä oikein tiedä mihin? Budjettilaskurin avulla voit selvittää kuinka paljon mihinkin tulet kuluttaneesi rahaa. Näin on helpompi ruveta säästämään.


Muutto omaan kotiin?Kun muutat pois kotoa, sinun on otettava huomioon asioita, joilla on vaikutusta lompakkoosi.
Nämä sinun pitää maksaa: sähkö (sähkösopimus), vuokra (vuokrasopimus), vuokravakuus, vesimaksut, nettimaksut (sopimus laajakaistasta tai siirtoilmoitus), puhelinlasku, kotivakuutus, muuta vakuutukset, huonekalut, sohva, lakanat, ruokailuastiat/-välineet, ruoka, harrastukset ja huvittelut, vaatteet, matkat sekä lääkkeet (esim. kipu-/särkylääkkeet jos tarvitset sekä mahdolliset reseptilääkkeet).

Pidä budjetti kasassa:

-> Pidä tulot ja menot tasapainossa
-> Tee itsellesi viikko tai kuukausibudjetti
-> Ennakoi tulevat menot
-> Tilillä pitää olla rahaa, kun lasku erääntyy
-> Vertaa hintoja. Säästät selvää rahaa. Muista kuitenkin, että halvin ei ole aina paras
-> Harkitse ennen kuin ostat
-> Ota luottoja harkiten ja vältä pikavippejä!
-> Opintotuki voidaan periä takaisin, jos et edisty riittävästi opinnoissasi
-> Huolehdi laskujen maksamisesta
Jos et pysty maksamaan laskua eräpäivänä, ole aina ja heti yhteydessä maksun saajaan. On parempi sopia uusi maksuaikataulu kuin jättää lasku maksamatta, ettet joudu maksamaan viivästyskorkoa ja perintäkuluja. Maksamattomista laskuista tulee myös maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin. Maksuhäiriömerkintä voi estää kotivakuutuksen, vuokra-asunnon ja auto- ja asuntolainan saamisen.

Katso tästä Marttojen hyvät säästövinkit.

Säästä kaikki tärkeät paperit

Säästä kaikki sopimukset ja tärkeä posti, kuten pankista ja vakuutusyhtiöstä tulleet paperit. Voit tarvita niitä myöhemmin. Tarkista myös, että sopimukset, vakuutuskirjat ja tiliotteet ovat oikein. Ilmoita mahdollisista virheistä heti postin lähettäneeseen yhtiöön.

Ensiapua talouskriisiin? Voit kysyä neuvoa ja keskustella omistasi tai läheisesi rahahuolista. Vaikeudet voivat olla pieniä tai suuria. Takuu-Säätiön työntekijät vastaavat kysymyksiisi ja ohjaavat sinua eteenpäin saamaan apua ja löytämään ratkaisuja. Voit soittaa kaikkialta Suomesta maksutta ja keskustella nimettömänä. Palvelun tavoitat alla olevasta linkistä.

Velkalinja ja chat-neuvonta