Lähestyykö armeijaan menon aika? Jännittääkö? Kiinnostaisiko sinua tietää enemmän Suomen Puolustusvoimien toiminnasta?

Miksi asevelvollisuus?Yleinen asevelvollisuus takaa Suomen sotilaallisen turvallisuuden. Asevelvollisuus koskee kaikkia 18-60-vuotiaita miehiä. Myös naiset voivat hakea vapaaehtoisina asepalvelukseen. Asevelvollisen täytyy suorittaa varusmiespalvelus tai siviilipalvelus.

Sotilasliittoihin kuulumattomana valtiona Suomi varautuu puolustamaan aluettaan itsenäisesti. Yleinen asevelvollisuus tuottaa maa-, meri- ja ilmavoimille riittävät resurssit tehokkaaseen toimintaan konflikti- ja sotatilanteissa.

Kutsuntavuonna 18 vuotta täyttäneet miehet osallistuvat kutsuntatilaisuuteen. Tilaisuudessa määritetään asevelvollisen palveluspaikka ja palveluksen aloituspäivä. Jos asevelvollinen ei ole palveluskelpoinen, hänet vapautetaan rauhanajan palveluksesta. Perustellulla syyllä palvelukseenastumista voi myös lykätä.

Naiset voivat hakeutua vapaaehtoiseen palvelukseen lähettämällä hakemuksen puolustusvoimien aluetoimistoon. Hakemus liitteineen täytyy toimittaa toimistoon viimeistään maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Tästä löydät naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen lomakkeen.

Puolustusvoimien muut lomakkeet löydät tästä linkistä. Lomakkeiden asiakirjanumero on mainittu ja lomakkeista, jotka ovat 2 Mt isompia mainitaan tiedoston koko. Tarvitset lomakkeen avaamiseen Adoben Acrobat Readerin, jos sinulla ei sitä ole, voit sen ladata tästä.

Varumiespalvelus kestää 165, 255 tai 347 päivää. Siviilipalvelus on nykyisin 347 päivän mittainen. Kun palvelus on ohi, varusmiespalveluksen suorittanut siirtyy reserviin. Reserviläiset voidaan määrätä kertausharjoituksiin ja tarvittaessa puolustamaan kotimaata sotilaallisesti.

Säkylän toimipiste

Niinisalon toimipiste