Nuortenelämä.fi – 100 vinkkiä elämään

Tiitus – työnhakusovellus
2.5.2019
Apurahahaku 2019 – 31.5. mennessä
13.5.2019
Tiitus – työnhakusovellus
2.5.2019
Apurahahaku 2019 – 31.5. mennessä
13.5.2019
Nuortenelämä.fi -palvelusivusto julkaisi Suomi 100 -juhlavuoden aikana 100 vinkkiä elämään. Vinkkejä kokosi nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset, erilaisista elämään liittyvistä aiheista ja asioista. Käykää lukemassa käteviä vinkkejä varsinkin kesää varten (festarit ja kesätyö)!

Seuraavaksi muutama vinkki sadan joukosta:

1. (netti ja media) Joskus on hyvä sulkea netti ja kaikki medialaitteet. Netti mahdolistaa virtuaaliseen vuorovaikutuksen, mutta se ei korvaa kasvokkain tapaamista. On hyvä tehdä välillä muutakin, kuten tavata kavareiden kanssa, pelata lautapelejä tai käydä kävelyllä. Netin vaarana on, että se eristää aidoista vuorovaikutustilanteista, Pidä huolta, että sinulla on myös ystäviä, joiden kanssa voi tavata ja joiden puoleen voi kääntyä vaikeissa asioissa.

2. (festarit) Suojaa kuulosi, sen voi menettää vain kerran. Desibelilukemat voivat nousta vaarallisen korkeiksi bändien soittaessa, joten on tärkeää käyttää kuulosuojaimia. Jos unohdat ottaa mukaan korvatulpat, useimmilla festareilla niitä on saatavilla joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.

3. (kesätyö) Oman puhelimen näpertäminen työajalla ei ole hyvä tapa. Voit tarkistaa puhelimesi taukojen aikana. Kannattaa myös testata omaa sosiaalisuuttaan ja käyttää tauot juttelemalla muiden työntekijöiden kanssa ja tutustua heihin.

4. (seurustelu) Sopikaa suhteenne rajoista. Seurustella voi ilman seksiäkin; joillakin se kuuluu seurustelusuhteeseen, mutta mikään pakko ei ole seurustelusuhteessakaan harrastaa seksiä. On suhteen osapuolten päätettävissä, kuinka pitkälle suhde etenee. Suhde ilman seksiä voi myös olla syvä ja merkityksellinen.

5. (oma talous) Varakkuus ei määritä ihmistä: siinä ei ole mitään hävettävää, jos rahat ovat silloin tällöin tiukilla. Monet ovat samassa tilanteessa. Osa opiskelijoista voi työskentelemällä parantaa rahatilannettaan, mutta näin eivät suinkaan kaikki tee. Pitää muistaa, että työnteko opintojen ohella vaatii organisointikykyä, ja silti työskentely voi viivästyttää valmistumista.

6. (maailmalle) Kielikursseilta saat varmuutta vieraan kielen käyttöön! Kielikurssit sopivat juuri sinulle, joka haluat olla ulkomailla kenties lyhyemmän ajan sekä sisällyttää oleskeluusi oikeita oppitunteja pienissä ryhmissä. Kielikurssien kesto vaihtelee: useimmin ne kuitenkin kestävät kahdesta kolmeen viikkoa. Kielikursseilla jää opinnoista huolimatta aikaa myös erimaista tulevien opiskelijoiden keskinöiselle tutustumiselle sekä vapaa-ajalle. Kielikurssit ovat maksullisia, ja osaan niistä voi osallistua jo 10-vuotiaana.

7. (ystävyys) Hädässä ystävä tunnetaan, näin kertoo vanha sananlaskukin. Muista aina kuitenkin, että ystävä ei ole sama kuin terapeutti tai aina palveleva avun automaatti. Ystävät auttavat kyllä toinen toistaan pahimman yli, mutta vastavuoroisuus tässäkin kunniaan. Muistathan ystävää myös, kun sinulla menee hyvin?

8. (osallisuus ja vaikuttaminen) Ostaminen tai ostamatta jättäminen on vaikuttamista. Kuluttajana voi valita, mihin omat rahansa käyttää. Suosiako luomua vai kotimaista tuotantoa? Boikotoidako isoja monikansallisia yrityksiä? Kierrättääkö vai ostaako käytettyjä vaatteita? Myös valinta, käyttääkö julkisia kulkuneuvoja tai pyörää yksityisautoilun sijasta, on arjessa vaikuttamista.

9. (pukeutuminen) Pukeutumista voit myös harrastaa. Omien vaatteiden, laukkujen ja korujen suunnittelu ja valmistaminen ovat varma tapa hankkia persoonallista päälle pantavaa. Omia taitojaan voi kehittää esimerkiksi opistojen kursseilla. Yksi pukeutumiseen liittyvä harrastus on cospaly (costume play), jossa harrastajat pukeutuvat useimmiten anime tai manga hahmoksi, mutta hahmojen esikuvat voivat löytyä myös esimerkiksi peleistä tai elokuvista. Asuja voi tehdä itse tai ostaa valmiina ja niihin liittyy vaatteiden lisäksi usein myös asua täydentävät peruukit ja meikit. Cosplayn harrastajat järjestävät erilaisia taphatumia, messuja ja kilpailuja.

10. (haaveet ja unelmat) Uskalla unelmoida! Unelmat ovat asioita, joista haaveilemme. Haaveilulle voi varata ihan oman ajan tai haaveilla vaikka nukkumaan mennessä. Haaveilu voi olla myös hauskaa ajanvietettä esimerkiksi junamatkalla. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa haaveilla. Haaveilulle ei tarvitse asettaa mitään rajoja, vaan haaveilla voi ihan mistä vaan. Asetu mukavaan asentoon, sulje silmät ja anna ajatuksen lentää!