Sukupuolitaudit

 

Sukupuolitaudit leviävät sukupuolielimen, suun tai peräaukon kautta. Hiv ja kuppa tarttuvat myös veren välityksellä. Riskialttiimpia ovat limakalvo- ja anaalikontaktit, muut sukupuolitaudit tarttuvat myös suuseksin kautta.

 

Kondomi suojaa parhaiten taudeilta. Ennaltaehkäisynä kondyloomaa vastaan on saatava rokote.

 

Monet sukupuolitaudit ilmenevät vain lievinä oireina tai pysyvät kokonaan oireettomina. Jos on harrastanut suojaamatonta satunnaista seksiä, on sukupuolitautitesteissä hyvä käydä, oli oireita tai ei. Mitä enemmän on partnereita, sitä suurempi on tartuntariski.

 

Tavallisimpia sukupuolitauteja

 

sukupuolitauti

tartunta

oireet hoito
Kondylooma Tarttuu seksuaalikontaktien kautta ja tartunnalta on vaikea suojautua. Kondomi ei täysin suojaa tartunnalta, joten sitä vastaan on kehitetty rokote. Sukuelimiin tai niiden ympärille ilmestyy syyliä. Syyliä hoidetaan reseptilääkkeellä.
Tippuri Taudinaiheuttaja on bakteeri, joka tarttuu seksuaalikontaktien kautta. Tavallisin oire sekä miehillä, että naisilla on kirvely virtsatessa. Antibioottikuuri. Hoito on maksuton.
Klamydia Taudinaiheuttaja on bakteeri, joka tarttuu seksuaalikontaktien kautta. Tavallisin oire sekä miehillä, että naisilla on kirvely virtsatessa. Antibioottikuuri.
Kuppa Taudinaiheuttaja on bakteeri, joka tarttuu seksuaalikontaktien kautta. Ensioireina on haavaumia sukupuolielimessä, jonka jälkeen ilmenee kuumetta, kurkkukipua ja punoittavaa ihottumaa. Hoitoon hankkiuduttava välittömästi. Varhaisessa vaiheessa kuppaan tehoaa antibioottikuuri.
Sukupuo-liherpes Tartunnanaiheuttaja on virus, joka tarttuu seksuaalikontaktien kautta. Ensimmäiset oireet ilmenevät, kun virus aktivoituu. Oireina on sukupuolielimen punoitusta, kutinaa ja kirvelyä. Voimakkaaseen kipuun voivat tehota reseptivapaat kipua lievittävät lääkkeet.
HIV Tarttuu kehon eritteiden ja veren välityksellä, mutta tavallisesti yhdynnän kautta. Tavallisimmat oireet ovat kuume, kurkkukipu, turvonneet imusolmukkeet, ihottuma ja sienitulehdus suussa. Parantavaa hoito HIV:tä/Aidsia vastaan ei ole vielä saatavilla, mutta tehokkaat estolääkkeet alentavat viruksen määrää ja jarruttavat sairauden kulkua.

 

AIDS

 

Hiv ja aids eivät ole sama asia, eikä hiv johda aidsiin, mikäli hoito aloitetaan riittävän ajoissa. Aids hoitamattoman hiv-infektion vaihe, jossa ihmisen puolustusjärjestelmä on heikentynyt selvästi ja elimistön vastustuskyky tauteja kohtaan on alentunut. Tällöin ihminen sairastuu vakavasti ja ilman asianmukaista hoitoa aids on henkeä uhkaava tila. Myös aids-vaiheeseen edennyttä tartuntaa voidaan tehokkaasti hoitaa. Se kuinka nopeasti hiv etenee hoitamattomana aidsiksi, on yksilöllistä. Siihen menee kuitenkin yleensä vuosia.

 

Tartuntatautilaki

 

Tietyt sukupuolitaudit kuuluvat tartuntatautilain piiriin. Tartunnoista on ilmoitusvelvollisuus ja niiden hoito on potilaalle maksutonta.

 

Jos epäilet saaneesi tartunnan, tai tartuntasi on varmistunut, hakeudu hoitoon ja huolehdi, että partnerisikin saa tartunnasta tiedon. Soita kuntasi terveyskeskukseen ja kerro tilanteesi, he varaavat ajan ja kertovat miten toimia.

Ajanvaraus numerot päivystykseen;

Kankaanpäässä Peruspalvelukeskus (PoSa) Tapala 02 577 3265 klo 8.00 – 20.00.
Honkajoki, Jämijärvi, Karvia, Pomarkku ja Siikainen 040 652 4340 ma-pe klo 8-14.

 

Lähteet;

https://hivpoint.fi/hiv-ja-aids/

http://www.nettiterveys.fi/artikkeli/tavalliset-sukupuolitaudit