Peittoa ahdistus neljällä menetelmällä

Työpajat mahdollistajana!
27.8.2018
Änäri19 – turnee
21.9.2018
Työpajat mahdollistajana!
27.8.2018
Änäri19 – turnee
21.9.2018
Jokaisen elämään kuuluu tilanteita jotka nostavat stressitasoa ja aiheuttavat ahdistusta. Ahdistus voi olla lyhytaikaista, jolloin se on tavallinen reaktio tilanteisiin ja kokemuksiin, jotka jollakin tapaa uhkaavat meitä. Se voi jatkua myös pitkään, kun tunnemme ettei tilanne ole hallinnassa tai emme näe siitä poispääsyä. Ahdistunut ei välttämättä aina heti osaa sanoa mistä tunnetila johtuu, se voi olla monen eri tekijän summa, tai yhden merkittävän asian aiheuttama. Näillä neljällä menetelmällä voit auttaa itseäsi siinä hetkessä jolloin ahdistus iskee.

1. Hengityksen hallitseminen


Sillä ei ole väliä mikä aiheuttaa sinun ahdistuksesi. Kaikissa tapauksissa, hengityksen pinnallisuus aiheuttaa oikosulun kehossasi ja mielessäsi. Hengittämisestä tulee nopeaa ja pinnallista, mikä saa aikaan ahdistuksen muut oireet. Jos pystyt kontrolloimaan hengitystäsi, hallitset myös ahdistuksen muita oireita. Mutta kuinka helppoa se on ahdistuksen pukatessa päälle? Helpompaa kuin luulisi.

7/11 –sääntö

Voidaksesi hallita hengitystäsi sinun tulee vain seurata näitä askeleita:
-> pysähdy
-> keskity hengitykseen, äläkä ajattele mitään muuta
-> hengitä mahdollisimman syvään sisään samalla, kun lasket mielessäsi seitsemään
-> hengitä ulos hitaasti samalla, kun lasket mielessäsi yhteentoista

Anna itsellesi aikaa näiden askeleiden suorittamiseen. Älä huolestu, jos et heti alussa onnistu. Toista niin monta kertaa kuin tarpeellista. Jujuna on se, että hengität ulos pidempään kuin sisään.

2. Valmistaudu tilanteisiin jota ahdistavat sinua


Monissa tapauksissa olemme tietoisia tilanteista jotka voivat aiheuttaa meille ahdistusta, joko siksi että olemme jo kokeneet ne tai koska pelkkä ajatus niistä saa meidät alakuloisiksi. Näissä tapauksissa on tärkeää, että valmistelemme itsemme, jottei ahdistus peittoa meitä.

Kun alat tuntea ahdistuksen ensimmäisiä fyysisiä oireita sinun pitää aloittaa "vastahoito". Älä anna ahdistuksen ottaa sinusta valtaa. Nämä ensimmäiset merkit sisältävät hengityksen kiihtymisen, mikä muuttuu kylmäksi hieksi, nihkeiksi käsiksi, apeudeksi, hallitsemattomiksi liikkeiksi ja muiksi oireiksi, jotka tekevät mielestäsi heikon totuuden hetkellä, mielikuvituksesi hoitaa loput.

Jos löydät itsesi tästä tilanteesta, käytä 7/11 -sääntöä. Älä yritä oikeuttaa tai ymmärtää tilannetta, äläkä yritä järkeistää mitä sinulle tapahtuu ennen kuin pystyt hallitsemaan hengitystäsi. Ja tehdäksesi niin, sinun pitää antaa mielesi mennä tyhjäksi. Jotta sinun on helpompaa rauhoittua, jos tunnet ahdistuvasi uudelleen.

3. Hallitse mielikuvitustasi


Mielikuvituksella on oma roolinsa ja se on vastuussa siitä, että meillä on tavoitteita ja päämääriä, jotta pystymme suunnittelemaan elämäämme ja pystymme unelmoimaan. Mutta toisinaan mielikuvituksemme saattaa tehdä meille jekkuja.

Kun me odotamme jotain tai kun uusia tilanteita ilmaantuu, on luonnollista miettiä mitäköhän tuleman pitää. Me pystymme yleensä kuvittelemaan tilanteita, jotka me voisimme luokitella asteikolla joka kattaa kaiken mieluisimmista vähiten suosittuihin. On kuitenkin olemassa ihmisiä, jotka voivat kuvitella vain asteikon huonon pään ja siten yliarvioida mahdollisuutta, että negatiiviset tilanteet toteutuisivat.

Tämä on yleistä silloin kun henkilöllä on mielikuva, että maailma on vihamielinen paikka täynnä ansoja ja että se on suunniteltu niin, että juuri hän epäonnistuu. Siispä me hallitsemme ahdistusta, joka aiheuttaa meille nämä ajatukset, jos meillä niitä on, 7/11 -säännöllä. Se laittaa meidät tilanteeseen, jossa me arvioimme totuudenmukaisesti erilaisten tilanteiden mahdollisuuksia.

4. Järkeistä tunteesi


Ahdistuksen tunteen keskellä on vaikea ajatella selkeästi. Mieli on sumeana eikä tunteet anna meille jalansijaa. Vasta kun tunteet ovat laimentuneet me voimme rauhoittua. Tunteiden järkeistäminen voi saada aivot muuttamaan vaihdetta ja siirtymään tunteellisista aivoista ajatteleviksi aivoiksi.

Tehdäksesi näin, ajattele asteikolla yhdestä kymmeneen ja anna omalle pelollesi arvo. Tehdessäsi näin aivosi alkavat ajatella ja taistella henkistä kontrollia vastaan. Kun olet antanut pelollesi arvon, näytä arvo aivan kuin se olisi lämpömittari ja tunne kuinka se laskee pikkuhiljaa.