Kesätyöpaikka jäi saamatta? Vinkkejä opiskelijan kesäajan toimeentuloon

Uudet tuulet nuorten elämään kuntoutuksesta…?
12.3.2019
Duolingo – Opi uusi kieli kätevästi ilmaiseksi!
13.3.2019
Voit hakea Kelasta kesäksi perustoimeentulotukea, jos et saa kesätöitä tai sinulla ei ole mahdollisuutta opiskelijan ensisijaisiin etuuksiin. Niitä ovat esimerkiksi opintotuki, yleinen asumistuki ja työttömyysturva.

Voit saada opintotukea kesäajalle, jos suoritat tutkintoosi kuuluvia opintoja päätoimisesti kesällä. Tukea voi saada esimerkiksi luentokursseihin, kirjatentteihin, työharjoitteluun tai opinnäytetyön tekemiseen. Lue lisää kesäopintotuesta.

Sinun on myös nostettava opintolainaa ennen perustoimeentulotuen hakemista, jos sinulla on oikeus lainaan. Tämä koskee pääsääntöisesti kaikkia täysi-ikäisiä opiskelijoita.

Näin haet perustoimeentulotukea:
Arvioi ensin tuen määrää toimeentulotuen laskurilla. Jos tuen saaminen on mahdollista, hae sitä Kelan asiointipalvelussa.
Liitä hakemukseen:
– selvitys mistä olet hakenut kesätöitä ja
– selvitys siitä, ettet voi suorittaa valmistumista edistäviä opintoja kesällä.
Selvitys voi olla vapaamuotoinen. Voit esittää sen hakemuksen Lisätietoja-kentässä, viestillä verkkopalvelussa tai suullisesti.

+ Jos olet vastavalmistunut eikä sinulla ole töitä, ilmoittaudu ennen perustoimeentulotuen hakemista TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi ja hae työttömyysetuutta ja yleistä asumistukea.

Työttömyysetuutta kannattaa hakea vasta 5 päivän omavastuuajan jälkeen. Myös lukiosta valmistuvan pitää ilmoittautua TE-palveluihin, jotta hän pääsee työllistymistä edistävien palveluiden piirin ja 21 viikon odotusaika työttömyysturvassa alkaa kulua.