Hyvä minä – Nuortennetti

Hius- ja kauneudenhoito alan perustutkinto jatkuvassa haussa!
23.1.2020
Kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä digipalvelu on avattu!
19.3.2020
Hius- ja kauneudenhoito alan perustutkinto jatkuvassa haussa!
23.1.2020
Kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä digipalvelu on avattu!
19.3.2020
Oman itsensä tunteminen on terveen mielen peruspilareita. Hyvä itsetunto ei tarkoita ulkoista menestymistä vaan se on sisälläsi oleva tunne siitä, että olet hyvä ja arvokas. Itsetunto kertoo siitä, millaisia kykyjä itsessäsi arvostat. Jollekin opinnoissa menestyminen on tärkeää, toinen arvostaa sitä, että saa helposti uusia ystäviä.

Hyvä itsetunto voi olla jokaisella ihmisellä riippumatta siitä, miltä ihminen vaikuttaa ulospäin. Hyvin ujolla ja sosiaalisia tilanteita jännittävällä ihmisellä voi olla hyvä itsetunto ja toisaalta ulospäin itsevarmalta vaikuttavalla taas voi olla kielteinen käsitys itsestään. Itsetunnon pohja muodostetaan jo vauvaiässä ja siihen vaikuttaa se, miten tarpeisiimme ja tunteisiimme on vauvana vastattu. Itsetunto kuitenkin kehittyy läpi elämän ja siihen voi vaikuttaa. Omaa itsetuntoasi voit vahvistaa kiinnittämällä huomiota hyviin puoliisi ja siihen, mikä onkaan itselle tärkeää. Kun teet asioita, joissa olet hyvä, saat tärkeitä onnistumisen kokemuksia!


Sinulla on hyvä itsetunto, kun

- sinulla on tunne, että olet hyvä. Hyvään itsetuntoon kuuluu kuitenkin myös omien heikoimpienkin puolien ymmärtäminen. Itsensä näkeminen pelkästään positiivisena ei kerro hyvästä itsetunnosta.

- sinulla on itseluottamusta ja arvostat itseäsi. Kun uusia asioita tulee vastaan, ajattelet: "Minä osaan kyllä ja aion ainakin yrittää". Pidät kiinni päämääristäsi ja puolustat itseäsi, jos tulet kohdelluksi väärin.

- näet oman elämäsi arvokkaana. Tiedostat, että sinun ei tarvitse pelkästään suorittaa ja onnistua ollaksesi arvokas ja tärkeä omissa silmissäsi - tai muiden silmissä.

- arvostat myös muita ihmisiä. Ja osaat antaa heille kehuja silloin, kun siihen on aihetta.

- et mieti koko ajan, mitä muut sinusta ajattelevat. Asetat omat päämääräsi ja muodostat omat mielipiteesi. Et tee mitään vain siksi, koska muutkin tekevät niin.

- siedät pettymyksiä ja epäonnistumisia. Ne kuuluvat elämään ja niiden jälkeen onnistumiset tuntuvat entistä paremmilta.

- et murehdi liikaa mennyttä etkä tulevaa. Itsetyytyväisyyttään voi lisätä iloitsemalla omista saavutuksistaan ja olemalla ylpeä niistä sekä elämällä tässä hetkessä, ei liiaksi menneisyydessä eikä tulevaisuudessa.


Hyvä itsetunto ei tarkoita samaa kuin

- itsevarma esiintyminen tai ulkoinen menestyminen. Eri tilanteiden kuuluukin olla eri tavalla rentoja ja/tai jännittäviä.

- itsekkyys. Itsekäs ihminen ei osaa lainkaan ottaa huomioon muita tai tarvitsee koko ajan muilta huomiota.

- itseluottamus.

- ylimielisyys.

- rohkeus, puheliaisuus tai avoimuus.

Lue lisää Nuortennetistä.